Осъдиха данъчни измамници от Джебел, тарторът отнесе 7 години затвор

Специализираният наказателен съд призна за виновни 7 души, участвали в организирана престъпна група за данъчни измами. Бандата действала от 2008 г. до 2012 г. на територията на Джебел, Кърджали и София.

Седем години лишаване от свобода получи Бехчет Али, сочен за ръководител на групата. Според прокуратурата тя е ощетила държавния бюджет с 1 398 960,30 лв. чрез избягване установяването и плащането на ДДС посредством отчитане на данъчни фактури за неизвършени вътрешно общностни доставки в страни от ЕС.

Двама от участниците в групата са осъдени съответно на 5 г. и 4 г. лишаване от свобода. Наложеното наказание на останалите четирима подсъдими е 3 г. лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок.

До 2008 г. Бехчет Али се занимавал с производство и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му „БГ Фрут“ ЕООД (със седалище в Джебел) внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, като реализирала голяма част от тях на борсата в столичния кв. Слатина. За да увеличи печалбата си, Бехчет Али решил да избегне плащането на ДДС, като използва фактури за фиктивен износ в Румъния и Словакия. За целта тогава привлякъл първите двама участници в групата, експерти по счетоводство. Те съставяли или осигурявали от други фирми данъчни фактури за фиктивни вътрешно общностни доставки и недействителни транспортни услуги, вписвали ги в дневниците за покупки и продажби, изготвяли неверни декларации по ДДС и ги внасяли в НАП-Кърджали. На базата на текущата информация за стоковите наличности и реално дължим ДДС Бехчет Али определял в кой данъчен период да бъдат декларирани вътрешно общностни доставки. В случай на разкриване на престъпната схема, била подготвена продажбата на дружеството на малоимотно и малограмотно лице, като дейността продължи с друга фирма.

[Разкриха схема за пране на пари и данъчни измами за 1 милион лева]
Виж още Разкриха схема за пране на пари и данъчни измами за 1 милион лева

На 27 октомври 2010 г. дружеството действително било продадено по предначертания план. От 9 август 2008 г. до продажбата му чрез престъпната дейност държавният бюджет е бил ощетен с 1 044 226,29 лева. Данъчните престъпления на групата продължили чрез дружество на нов привлечен в нея участник – „Ем Ди 68“ ЕООД (също със седалище в Джебел). За периода до 10 май 2012 г. чрез фиктивни продажби на плодове и зеленчуци в страни от ЕС, както и недействителни транспортни услуги, на бюджета е била нанесена щета от още 354 734,01 лева. Присъдата на Специализирания наказателен съд на седемте участници в групата не е окончателна и може да бъде протестирана и обжалвана.

Специализираната прокуратура ще протестира условните присъди на четирима от участниците.

Dir.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини