Стотици се стекоха на мевлида в местността „Караюмерйери“

Мевлид за здраве и берекет събра стотици отардинскитеТърносливка и Ахрянско, както и изселници, пристигнали от Турция и Западна Европа.Традиционният религиозен ритуал се проведе в местността „Караюмерйери“.

Духовници, водени от Сезер Садулов, отговорник-иршат в Районното мюфтийство, четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана. Инициативата се организира с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от Турция. 
Майстор-готвачът Фикрет Джила от близкото село Бял извор приготви пет казана пилаф, за да се нагости всички, уважили обичая. Събитието уважиха областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.

Кметът на общината Ресми Мурад поздрави присъстващите и организаторите на мевлида. „Мевлидите са нашите културни традици, които сплотяват единството и заедността. Те са поводи на едно място да се събират близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина“, заяви Ресми Мурад.

Кметовете на Търносливка и Ахрянско изказват искрените си благодарности към всички съселяни и изселници, спомогнали за осъществяването на ритуала. 

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини