Ведат Ахмед в Падина: Мевлидите сплотяват мюсюлманите

„Мевлидите имат важно значение за съхраняването на мюсюлманската идентичност. Те дават възможности да се изпълняват религиозните ритуали и да сплотяват мюсюлманската общност около ислямските принципи“. Това заяви в своята проповед по време на традиционния мевлид-курбан за здраве и берекет в ардинското село Падина председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед.

В неделя над 3 000 душиот Падина и околните общиниНеделино, Златоград, Мадан, Баните и Рудозем участваха в пролетния курбан- мевлид. Тук бяха и много падинчани, които са разпръсната в различни краища на страната.
Местни духовници,  водени от председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, наместник-мюфтията Ерхан Реджеб, бившия главен мюфтия Фикри Сали и имамите на Падина, Бял извор, Жълтуша и кв. „Диамандово“ прочетоха айети от Корана.

Всички присъстващи бяха нагостени с 32 казана пилаф сготвени от местния майстор-готвач Ахмед Ибрямов.

Религиозното събитие уважи ръководството на община Ардино, начело с кмета Ресми Мурад.

Религиозният ритуал в Падина има над 100-годишна история и е най-многолюдният в общината. Кметът на родопското село Кямил Кичуков изказва искрените си благодарности към местните жители и бизнесмени за финансовата и морална подкрепа за организирането на курбана.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини