Мевлид събра близо 3 000 души в джамията на 7-те девойки в Подкова

Около 3 000 души от кирковското село Подкова и околните села участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозният ритуал се проведе в двора на джамията на 7-те девойки. Духовници, водени от районния мюфтия Бейхан Мехмед четоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корани-Керим. Имаше и много мюсюлмани от Гърция и Турция.

Организатори на проявата са община Кирково със съдействието на местните жители.

Всички присъстващи бяха нагостени със 76 казана пилаф, сготвени от местни майстори. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъщи.

Религиозното събитие уважиха зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, областният председател на Младежко ДПС Байрам Байрам. Тук бяха още дипломатически представители от Турция, кметове на общини, председатели на законодателните органи от областта, председателите на общинските съвети на ДПС от областта.

Религиозният дом в Подкова е сглобен преди повече от 500 години без да е използван нито един пирон, затова е наричан още „Дървената джамия”. Легендата гласи, че тя е изградена за една нощ от 7 местни девойки, чиито годеници не се завръщат от война, продават чеиза си и я построяват.

Гюнер Шукри  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини