Депутатите (без БСП) отхвърлиха ветото на Закона за държавната собственост

143 депутати от 44-то народно събрание единодушно се противопоставиха на ветото на президента Румен Радев върху Закона за държавната собственост. Това е поредното президентско вето, отхвърлено в парламента.

Единодушно народните избраници приеха повторно Закона за държавната собственост.

Законът за държавната собственост бе приет на 15 май. Основната му цел е да се оптимизира и ускори процесът по изграждане на значими национални обекти, както и да се насърчават инвестициите в индустриалния сектор.

С измененията, според вносителите, се предвижда и собствениците на земеделски имоти над 50 дка да бъдат по-добре компенсирани при принудително отчуждаване. Същевременно стана ясно, че с този закон се цели и безвъзмездно предоставяне на държавата на общинската собственост, която е в регистрите.

Държавният глава наложи вето на закона на 27 май. Според него не е постигнат баланс между обществения интерес и защитеното от Конституцията право на собственост и вместо ефекта на ускоряване се създава риск от забавяне на важни инфраструктурни обекти.

Румен Радев възразява и срещу неравнопоставеността между дребните и едрите собственици на земеделски земи и горски територии, които ще се обезщетяват по различен начин. Според него тази промяна създава сериозен риск вместо да се ускори процеса на изграждане на значими национални обекти, той да бъде забавен.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини