ГЕРБ промени несъществуващ закон, за да махне скандалната двойна неустойка при бърз кредит

При окончателното гласуване на бюджета за 2021 г. извънредно ГЕРБ и "Обединените патриоти" отмениха възможността за двойна неустойка при бързите кредити, въведена седмица по-рано с подкрепата на мнозинството по предложение на независимия депутат Спас Панчев.

През преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета днес управляващите отмениха предизвикалата критики поправка в Закона за потребителски кредит, приета пак по същия начин - чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. Тя обаче още не е обнародвана в Държавен вестник, тъй като в сряда президентът Румен Радев наложи вето, т.е. на практика не съществува.

Според Крум Зарков от БСП парламентът трябва да се съобрази с ветото на държавния глава, защото няма как да отмени промяната за бързите кредити, тъй като такава няма. Депутатът от "Обединените патриоти" Християн Митев обаче е на мнение, че след като ветото не е пристигнало и съобщено в парламента, няма юридически проблем текстът да бъде отменен.

Скандалната поправка бе приета миналата седмица, след като парламентът няколко часа гласува промени в данъчните закони. С нея се разрешават като допустими разходи по неизпълнение на договор за кредит от небанкова институция в размер, два пъти по-голям от главницата. Т.е. за бърз кредит от 500 лв. неустойката може да бъде 1000 лв.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    3,
    3,14
    5 -1
    14:59, 26 ное 2020
    Тези на снимката са част от активните управляващи-4-5 тъпи мисира и 4 още по-тъпи мисрки!!!
    • АТ
      А ти
      1 -2
      15:38, 26 ное 2020
      пък си много "хубав"😂
  • 2
    Уй
    УЙЙЙЙ
    1 0
    15:51, 26 ное 2020
    По същия начин усвоиха 700 млн заедно с Черепа. 2 изречения в заключителните разпоредби и всичко е ОК.

Още новини

Последни новини