Изселническо издание: Реакцията срещу думите на посланик Улусой буди разочарование

Изселническото издание „Мисион” ,излизащо в Бурса коментира скандалът избухнал в Кърджали с турския посланик Н.Пр.Хасан Улусой.Главният редактор на вестника Мюмин Топчу написа:

На церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване.В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование.

 Топчу акцентира върху думите на евродепутатът Ангел Джамбазки:"Наглост и политически цинизъм е искането на Анкара за изучаването на официален турски език у нас! Призовавам всички кандидати от листите на ЕП, както и техните партии да декларират,  че ще се противопоставят срещу членството на Турция в ЕС!"

Аджеба, дали Европейският Парламент чинно ще послуша наш Ангелчо и например Турция никога никога няма да бъде приета в Европейския Cъюз? Този казус не е много важен за самата Турция, но ще е добре, турчетата в България да знаят майчиният си език...,отбелязва в коментара си Мюмин Топчу.

Ще припомня,че главният редактор на „Мисион” е изселник от Ардинско.Започнал е професионалният си път като журналист във в.”Ардински глас”.Ръководеното от него издание е близко до определени кръгове в най-влиятелната изселническа организация „Балгьоч”.Самият автор на коментара не крие симпатиите си към ПП ДОСТ.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини