Казанлъчанинът Мирослав Гешев спечели коча в Кобиляне

35-годишният Мирослав Гешев от Казанлък, който се състезава за отбора на „Локомотив“  (Пловдив), пребори всички пехливани и спечели коча на традиционния турнир по народни борби в кърджалийското село Кобиляне. Във финалната схватка той победи с туш след оспорван двубой миналогодишния победител Георги Димитров, състезател на спортния клуб по борба "Ангел войвода" от Хасково.

Казанлъчанинът получи наградата от бившия омбудсман на Кърджали Хакиф Емин, родом от Кобиляне, Джемал Ватансевер, председател на организационния комитет на събора и бизнесмена от Истанбул Турхан Чатоглу, който е основен спонсор на „баша”.

На трето място се класира Иван Делеверски от Пловдив, а четвърти остана Георги Иванов от Кърджали.

„Турнирът бе чудесна подготовка за предстоящото републиканско първенство по борба във Враца. Видяхме се със стари приятели и показахме, че уважаваме и вековните традиции“ сподели след финала Гешев. Той е бронзов медалист от олимпийските игри в Атина през 2000 година. Многократен републикански шампион, вицесветовен и европейски първенец. Многократен шампион в турнирите „Дан Колов“ и „Никола Петров“.

Тази година в пехливанските борби в Кобиляне участваха над 100 състезатели от СКБ „Крепост“ от Стремци, СКП „Димитър Кумчев“ от Асеновград. Имаше борци и от Момчилград, Хасково, Пловдив, Стара Загора. По традиция народните борби започнаха със схватки между децата, юношите, след което един срещу друг се изправиха мъжете. Всички призьори бяха наградени с парични награди. Главен съдия на състезанието бе Байрам Шабан, треньор на СКБ „Крепост“.

Схватките бяха наблюдавани  от  местната легенда по борба Фахри Ахмед (Йенигюн), който с екипа на Турция се класира на 4-то място на световното първенство по борба в Техеран през 1980 г.

Кметът на Кобиляне Ерхан Изет изказа своята специална благодарност към спонсора за финансовата подкрепа.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини