Шумният случай с Лютви Местан - и мълчанието за него

И това се случи – политик навярно уби дете. По непредпазливост. Риск, който виси над всеки, стиснал волана. Дали Лютви Местан е виновен – прокуратурата и съдът ще кажат след заключенията на експертизите.

Върху главата на известния с партийното си номадство (СДС – ДПС – ДОСТ) Лютви Местан се стовари лавина от съчувствие и отрицание. От „С теб сме!“ до „Убиец!“. Темата за фаталния инцидент стана особено гореща и всички я коментират. Но под сурдинка – от страх да не пострадат бизнесите им, да не ги нарочат за врагове, а и да не дърпат дявола за опашката, че „нали на всеки може да случи“.

Лидерът на партия ДОСТ бе задържан за 24 часа в ареста в Кърджали заради катастрофа на международния път за Гърция през ГКПП „Маказа“. Причината – той е управлявал „Фолксваген“, участник в тежкия инцидент от 14 април, при който в сблъсъка с друг автомобил на място загина бебе на 6 месеца, а съпрузи и 9-годишният им син бяха настанени в болница. Убитото момиченце Еджрин чака последния си път в моргата - майката Емине продължава да се лекува в болницата, а бащата Юсеин е постоянно до нея. Шокираните близки стискат зъби и се готвят за погребение, и никак не им се говори, мъката е огромна, каза кметът на Кирково (откъдето е пострадалото семейство) Шинаси Сюлейман. „Това е четвърти случай на тежък пътен инцидент на същото кръстовище за последните 2 години. Откакто се отвори проходът „Маказа“, трафикът е изключително натоварен и всички преминаващи трябва да са много внимателни“, каза той.

Вечерта на 14 април Местан бе отведен в клетката на ареста в Районното управление на МВР и според закона трябваше да го напусне след денонощие. Още в 10:29 ч. на следващия ден обаче той написа във Фейсбук: „Покрусен съм! Изразявам най-дълбоките си съболезнования към близките.“ и събра стотици коментари, някои в своя подкрепа, други - като убийствени присъди. Според окръжния прокурор Желязко Стефанов политикът не е имал достъп до телефона си по време на задържането му и е бил освободен така, че да има време да се придвижи до прокуратурата до 16 ч., за да бъде привлечен като обвиняем и да получи постановлението за паричната гаранция от 10 000 лева.

На 18 април обаче гаранцията на Местан бе отменена с мотива, че липсват задължителните за случая данни за имущественото му състояние. Отмяната стана след жалба на политика и неговия адвокат. Остана забраната да напуска пределите на страната, отнета му бе шофьорската книжка. Така съвсем за кратко обвиняемият се оказа свободен, без никаква мярка за неотклонение. Същата обаче му бе наложена веднага на следващия ден, „като е съобразена с обществената опасност на престъплението, с доказателствата срещу обвиняемия и с имущественото му положение, за което са събрани доказателства“, съобщиха от прокуратурата. Допълнително бе известено, че той е бил призован за 14 ч. в следствения отдел, но се е явил около 10 ч.

„Името на политика измести смъртта на детето“

„Много държа на Местан, симпатизант съм, бях член на ДОСТ, разправят, че съм изключен, сигурно заради критичния ми език“, посочи Зафер Ертюрк, бизнесмен от Момчилград. Според него това е нещастен случай и няма как да утешиш майката на загиналото бебе.  „Ако не беше Лютви Местан, а Лютви Мехмед, примерно, щеше ли да има такъв отзвук, не. Така смъртта на детето е изместена от името на политика“, коментира той. И разсъждава как Местан е влязъл на главния път, преустроил се е в дясната лента по посока Момчилград, „БМВ-то излиза от завоя и явно водачът е отклонил вниманието си,  не е разбрал, че навлиза в лявата лента за Кирково, така той удря фолксвагена отдясно и се обръща отвъд мантинелата“. „Няма начин Лютви да е карал с висока скорост при влизане в път с предимство, той не е екстремен шофьор“, заключава Зафер .

Той признава, че и на него му се е налагало да плати парична гаранция. Но след оправдателната присъда не отишъл да си прибере сумата: „Знаех, че все пак и аз имам вина, затова не взех парите“. Според него тези 10 000 лева за свободата на обвиняемия са само „игра на нерви, те не са важни нито за Местан, нито за държавата, те са си негови и ще си ги вземе някога, но забраната да напуска страната е прекалена – той не е мафиот, не е от групата на Наглите, не би се укрил“. Зафер е категоричен, че липсата на ограничителен знак и на видимост е главната причина за инцидента, както и за многото предишни по същия участък.

Защо никой не иска да говори за вина

„Покрусен съм, страдам дълбоко, изразявам съболезнования за починалото дете“, заяви Местан пред прокуратурата, след като вече бе привлечен като обвиняем. Той настоя „органите на реда безпристрастно и обективно да извършат всички процесуални действия, да разпитат всички свидетели“ и изрази надежда това не бъде „избирателно“, едва тогава можело „да се постави въпросът за вината и отговорността“. „Единствената ми молба е да не се подвеждате по разположението на моята кола на пътя, която беше напречно на пътя, но тя не е ударена отляво, няма и драскотина. Бях ударен челно, защо отсрещният водач беше в лявото платно, не мога да кажа. Позволих си да коментирам този детайл, защото той формира обществено мнение. Ако бях изскочил на пътя, ударът щеше да е отляво“, толкова каза партийният лидер. Но отказа да коментира вина.

„Местан е публична личност, политик. Кажеш ли, че той е прав – забиваш се в очите на ДПС. А тук ДПС коли и беси. Ако кажеш, че той е виновен, пак не става, не можеш да го оправдаеш. Хората се страхуват. Но аз съм 100% сигурен, че Местан ще бъде оправдан“, подчерта съратникът му Зафер.

„Ние бяхме на 10-ина метра зад него, той спря, огледа се и навлезе в главния път. Но изведнъж се чу силен трясък и после се издигна облак дим, откъде се появи другата кола, всичко стана за секунди. Не оправдавам г-н Местан, но тази несъобразена скорост е причината за инцидента“, коментира Мустафа Шахин пред Нова тв в деня на катастрофата. Доста по-късно се разбра, че той е общинският лидер на структурата на ДОСТ в Кърджали. След това изявление пред камерата обаче Шахин твърдо отказа да говори повече: „Г-н Местан не разрешава“, каза той след разговор с партийния си началник. Самият Лютви Местан отказа контакт и избра мълчанието.

www.dw.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    НАБЛЮДАТЕЛ
    2 0
    07:52, 23 апр 2019
    Към номадството му да се започне с ДС и нататъък а и има още много възможности от негова страна за още и още партии и структури.
Последни новини