18 °C

Facebook "неволно изтеглил" мейл контактите на 1,5 млн. души

Facebook твърди, че "неволно изтеглил" имейл контактите на 1,5 милиона потребители без тяхното знание или съгласие, съобщава Business Insider.

От май 2016 г. компанията събира списъци с контакти за тези потребители, които са нови в социалната мрежа, но тъй като са "неволно качени във Facebook" сега ги изтрива.

Признанието идва след като служител по сигурност на информацията с  псевдонимн e-sushi забелязва, че Facebook приканва някои потребители да въвеждат паролите си за електронна поща, когато се регистрират с нов акаунт, за да проверят самоличността им. След това Business Insider установява, че ако сте въвели паролата си за електронна поща, се появява съобщение, в което се казва, че "импортира" контактите ви, без първо да се поиска разрешение.

Facebook разкри, че тези контакти са вкарани в системите на Facebook, където са използвани за подобряване на рекламата на Facebook, изграждане на уеб социални връзки и препоръчване за добавяне на приятели.

Говорител на Facebook заявява преди май 2016 г., че предлага опция за проверка на потребителски акаунт, като се използва паролата за електронна поща и доброволно качване на контакти едновременно. Въпреки това, компанията е променила функцията, а текстът, информиращ потребителите, че техните контакти ще бъдат качени, е изтрит - но основната функция не е.

Facebook няма достъп до съдържанието на имейлите на потребителите, обяснява говорителят. Общият брой на хората, чиято информация за контакти е неправомерно получена от Facebook, може да се окаже в десетки или дори стотици милиони, тъй като хората понякога имат стотици контакти, съхранявани в техните имейл акаунти. Говорителят не може да даде цифра за общия брой контакти, получени по този начин.

Инцидентът е най-новата грешка в неприкосновеността на личния живот от технологичния гигант, който скача от скандал в скандал през последните две години.

След скандала в Cambridge Analytica в началото на 2018 г., когато се оказа, че политическа компания е събрала незаконно данни за десетки милиони потребители на Facebook, подходът на компанията към обработката на данните на потребителите е подложен на силен контрол.

Съвсем скоро, през март 2019 г., компанията разкри, че неволно е съхранила стотици милиони пароли за потребителски акаунти в открит текст, противно на най-добрите практики за сигурност.

Facebook вече планира да уведоми 1,5-те милиона потребители през следващите дни и да изтрие контактите от системите на компанията.

"Миналият месец спряхме да предлагаме проверка с парола за имейли като опция за хората, които удостоверяват профила си при регистрация за първи път. Когато проверихме стъпките, през които хората преминават, за да удостоверят профилите си, установихме, че в някои случаи имейл контактите на хората са непреднамерено качени във Facebook, когато те създават акаунта си", заявява говорителят на компанията.

"Изчислено е, че до 1,5 милиона имейл контакта на хората може да са били качени. Тези контакти не са споделени с никого и ние ги изтриваме. Поправихме основния проблем и уведомяваме хората, чиито контакти са свалени. Хората могат да проверят и управляват контактите, които споделят с Facebook в своите настройки", допълва компанията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини