Кобиляне се готви за селищния празник

На 4 май (събота) в кърджалийското село Кобиляне ще се проведе традиционният селищен пролетен събор. Основната цел на празника е да събира на едно място жителите на селото и околностите, които са разпръснати из страната и чужбина.  „През последните години съборът в Кобиляне се утвърди като един от най-посещаваните в района. С богатата си културна и спортна програма, той е хубав повод да върне в селото изселниците от региона и да поддържа жив спомена за родния край.

В рамките на проявата ще се проведе турнир по свободна народна борба. Очаква се в пехливанските схватки да участват повече от сто борци от околните села Бойно, Млечино, Боровица, както и от Кърджали, Асеновград, Хасково, Люлебургаз, Истанбул, Бурса и Измир (Турция). Организаторите са изпратили специална покана за участие и на пехливаните от СКБ „Крепост“ в Стремци и СКБ „Кърджали”. За победителите са осигурени награди, а за най-добрия пехливанин – коч. Ще се проведат и схватки с най-малките.

В програмата са включени още културни прояви с участието на групата за песни и танци към местното читалище „Н.Й.Вапцаров“ и много музика. Ще бъдат завъртени и над 50 чевермета.

Мероприятието се организира от местното кметство със съдействието на община Кърджали и изселници от Турция.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини