Възобновиха традиционния събор в Кобиляне

Изображение 1 от 2

    След тригодишно прекъсване бе възобновен традиционния събор в кърджалийското село Кобиляне. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници отТурция, Белгия, Англия и Холандия. Сред официалните гости бяха зам.-председателят на ДПС и кмет на община Кърджали д-р инж.ХасанАзис, председателят на Общинския съвет инж.ЮсеинАхмед,зам.-кметътТунджай Шюкрю. Празника на Кобиляне сподели и МехмедЕришен, кандидат за народен представител в Р.Турция от „Добра  партия“.Той е родом от кърджалийското село Бойно.

    В своето приветствие към жителите и гостите на събора зам.-председателятна ДПС и кметнаобщинаКърджали д-р инж. ХасанАзис заяви, че вчера, днес и утре, обществотонисенуждаесамоотеднонещо  –силноединство и силнасплотеност. „Именнообичаите и традициитениобединяват, независимокъдесенамиратпосвета. Сърцетонавсекиединотнассерадва, когаточуезароднатаземя, зародниякрай.Всичкоможедабъдеизграденовърхуединство и заедност.Това е силатананашетообщество”, казаоще д-р инж.ХасанАзис. Отсвоеиме и отиметона ДПС тойизказанай-искренитесиблагодарностикъмвсичкиизбирателиотобластта, страната, Турция, Европа, Америка, които в рамкитенадвегодиниотидохаседемпътидоурните, задаподкрепятДвижениетозаправа и свободи.

    С приветственисловакъмкобилянци и гостисеобърнаи председателятнаОрганизационнияизселническикомитетадвокатДжемалВатансеверотИстанбул.

    Със стихотворението „Memleketim“ беше почетена паметта на местната поетеса Хабибе Ахмедова. Ако беше жива, тази година тя щеше да навърши 70 години.

    Празникът на площада пред читалището включваше музикална и културна програма.Едночасов концертизнесеансамбълътзатурскипесни и танци ‚Кърджали“ къмчиталище „ЮмерЛютфи“с художествениръководителиЮкселЕсен и НилгюнАпти и музикаленръководителАйханШакир.

    С многоаплодисментибяхапосрещнати и малкитесамодейциотгрупатазатурскитанци „Rodopesintileri“(Родопскиполъх) къмСдружениетозатурскакултура, изкуство и взаимодействие в Момчилград с ръководител Нурай Юсуф. За доброто настроение на присъстващите се погрижи група „Ориент“.

    В центъранаселотосеизвихакръшнихора.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини