Децата от Чернооченско показаха любов към четенето

Училищата на територията на община Черноочене и тази година активно се включват във Маратонът на четенето. Ученици от различните класове на основните училища и детските градини в селата Комунига, Габрово, Лясково, Черноочене, Минзухар и Паничково посещават библиотеките в тези населените места. Инициативите са и във връзка с наближаващият Международният ден на книгата и авторското право – 23 април. Той се отбелязва от 1995 г. по инициатива на ЮНЕСКО като знак на признание за ролята и силата на писаното слово.

Народно читалище „Пробуда 1952“ село Черноочене също се включи активно в проявите посветени на международните дни на детската книга и авторското право. В библиотеката към читалището стартира маратон на четенето. Първи на посещение бяха деца от подготвителна група при Детска градина „Знаме на мира“ село Черноочене. Те се запознаха с дейността на библиотеката и наличната по видове литература. Представен им бе част от детския фонд, който библиотеката предлага за малките си читатели. Целта е приобщаване на децата към света на книгите, възпитаване любов към четенето, преодоляване проблемите с неграмотността.
Бъдещите читатели на библиотеката се запознаха с възможностите, които културната институция предлага, както и с правилата за обслужване, какви книги могат да заемат за дома и какви могат да ползват на място. Малчуганите имаха възможност да разгледат разнообразни атрактивни издания, съобразени с възрастта им.

На децата им беше много интересно и забавно. И обещаха да се върнат като се научат да четат. Служителки на библиотеките посетиха и група „Славейче“ в с. Житница, където четоха приказки на подрастващите. За благодарност децата рецитираха стихове и с интерес разгледаха книжките.

Проявите започнаха на Международния ден на детската книга – 8 април и ще продължат до Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Всички любители на хубавата книга са поканени да се насладят на удоволствието от четенето в библиотеката.

Исмет ИСМАИЛ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини