Най-големите продуктови издънки на Apple

Ако постигнете успех по отношение на спечелването на огромни суми пари, създаването на марка, която е призната по целия свят, и създаването на фен база от стотици милиони, то малцина могат да оспорят твърдението, че Apple наистина е успешна компания.

Въпреки това при всяка успешна компания има времена в нейната история, когато неуспехът е нежелана, но реална част от дневния ѝ ред. Така, както винаги е хубаво да отпразнуваме триумфа, също толкова важно е да разгледаме и неуспехите. Добре е да знаем, че не сме единствените, които правят грешки - случва се и на най-могъщите корпорации.

Веднъж Тим Кук каза по време на разговор в университета в Оксфорд, че вярва, че успехът на Apple е нейната способност да се променя и да знае кога компанията е допуснала грешка. В крайна сметка всеки неуспех ни учи нещо и без тези провали навярно никога не бихме могли да имаме iPhone, iPad или Apple Watch.

"Трябва да сте готови да се огледате в огледалото и да кажете "Сгреших, това не е правилно!", казва Кук, който също така разкри, че Стийв Джобс го е научил на ценността на интелектуалната смиреност - че независимо колко много ви е грижа за нещо, трябва да сте готови да се изправите пред реалните данни и да обърнете страницата, оставяйки ситуацията в миналото. Кук дори казва, че всъщност е възприел склонността на Джобс да приема промените и да има куража за тях.

Така че, без да са подредени в специфичен ред, ви представяме любимите ни издънки на Apple за всички времена.

Apple AirPower

Издаден: Преустановена разработка

Прекратен: март 2019 г.

Продажби: Никога не се продава

Този продукт нямаше шанс да се провали, тъй като той дори не направи пазарен дебют.

Компанията за първи път обяви устройството заедно с iPhone X през 2017 г. Клиентите тогава бяха готови да изчакат повече от 550 дни, за да си купят подложката, но това никога не се случи. През март 2019 г. Apple потвърди, че AirPower е мъртъв продукт, защото не отговаря на "високите стандарти" на компанията.

Когато Apple дебютира безжично зареждане като една от новите функции на iPhone X, тя твърдеше, че AirPower ще се достави по магазините през 2018 г. С подложката трябваше да зареждаме до три устройства едновременно - Apple Watch, AirPod слушалки и iPhone. Дори видяхме маркетингови материали на уебсайта на Apple, които показваха, че устройството зарежда всички тези устройства. И все пак то никога не бе пуснато.

Продължавахме да чуваме многобройни доклади за трудности в инженерството, проблеми с прегряването и други главоболия при разработването на продукти. Все още не сме сигурни какво се е случило, но към днешна дата компанията е преустановила всичките си усилия AirPower да го бъде.

Apple Pippin

Издаден: 1995 г.

Прекратен: 1997 г.

Продажби: 42 000

Ако точното време е всичко в бизнеса, тогава по този повод някой в Apple трябва да си купи огромен атомен часовник, за да се свърже със стената на офиса си. Погрешното пускане на Apple Pippin беше голям срив в опита на Apple да навлезе в гейм пазара.

Проектирана от Apple, продукцията на конзолата е оставена на Bandai. Характеристиките на устройството включват процесор PowerPC 603 с 66 MHz, модем от 14.4 kbitps и обикновена версия на Mac OS. Търгувана обаче като компютър, входната цена е около 599 долара, която е адски висока за нещо, което по същество представлява гейм конзола.

Издадена през 1995 г. в Япония и 1996 г. в САЩ, конзолата трябваше да се бори със Sony PlayStation, Sega Saturn и Nintendo 64, които вече доминираха на пазара. Този факт, заедно с високата цена помогнаха Pippin да влезе в тъжните страници на историята с продадени 42 000 броя.

Apple TAM (Twentieth Anniversary Macintosh)

Издаден: март 1997 г.

Прекратен: март 1998 г.

Продажби: 11 600

Повечето от нас празнуват годишнина с любим човек, купувайки един куп цветя, шоколадови бонбони и малко сладки приказки (и трите, ако наистина искате да го разглезите).

Apple обаче отпразнува двадесетата си годишнина, като създаде Apple TAM (Twentieth Anniversary Macintosh) и ако сте член на екипа, отговорен за това, вероятно бихте се надявали на големи продажби и тлъст бонус.

За съжаление това изобщо не беше така. TAM се оказа не само прекалено скъп, но и провал като функционалност, въпреки че изглежда доста добре. С цената от 7500 долара при пускането на пазара през 1997 г. системата бе прекратена още през 1998 г., при това вече на цена от едва 1995 долара. За да поставите това в перспектива, днес можете да получите 21.5-инчов iMac с Retina 4K дисплей за 1299 долара.

Apple USB мишка ("хокейната шайба)

Издаден: 1998 г.

Прекратен: 2000 г.

Продажби: неизвестни

Тези дни Apple се гордее със своите устройства, които могат да комбинират и формата, и функцията, но това очевидно невинаги е било така, както се вижда от ужаса, който представлява мишката с вид на хокейна шайба, която дойде с iMac G3 през 1998 г.

Функцията очевидно е била оставена на второ място, докато формата пък направо е избягала панически от това устройство. Кръглата форма на мишката затруднява управлението ѝ и по-важното - позиционирането ѝ. От друга страна дизайнът с един бутон остави потребителите доста разочаровани. Така че много от тези опашати приятели бяха буквално изхвърлени на боклука. Твърди се, че USB мишката на Apple представлява 0.5% от боклуците в световен мащаб. Това твърдение няма никаква субстанция, но е ясно едно: напредничавата дизайнерска мисъл на гиганта тук надхвърли себе си и катастрофира в стената на непрактичността.

Портативен MAC

Издаден: 1989 г.

Прекратен: 1990 г.

Продажби: неизвестни

Противно на името си, портативният MAC не е хич преносим. Струващ солените 6500 долара и тежащ 7.2 килограма, той също страдаше от лош дизайн на захранването; поради начина на последователно свързванe, ако устройството е изчерпано напълно, батериите няма да се презаредят - което довежда до невъзможност за включване и прави уреда безполезен. В резултат на това продуктът не издържа дълго в първоначалната си форма, с пазарен живот малко повече от година, като след това е заменено от версия с подсветка, чието предлагане е преустановено през 1991 г. Apple все още прави преносими компютри, разбира се, но MacBook вече не е провал.

Apple Mac G4 Cube

Издаден: 2000 г.

Прекратен: 2001 г.

Продажби: неизвестни

Причините, поради които Apple Cube се провали, бяха много. Включително висока цена, необичаен дизайн и невъзможност за надграждане на компонентите. Издаден през 2000 г., той беше издънка почти от първия ден. В интервю в Оксфордския университет Тим Кук, сега главен изпълнителен директор на Apple, но тогава старши вицепрезидент по Worldwide Operations, споделя за премиерата:

"Това беше много важен продукт за нас, в него вложихме много любов, вложихме и целия си инженерен потенциал".

Подобно твърдение е твърде вероятно, тъй като Кук го нарича „инженерно чудо“. Но Apple Mac G4 Cube никога не намери своята аудитория и година по-късно беше спрян. Днес всичко вече се върти около Mac Pro и Mac Mini - серия от устройства, за които се говори, че ще бъдат обновени много скоро.

iPod Hi-Fi

Издаден: февруари 2006 г.

Прекратен: септември 2007 г.

Продажби: неизвестни

Предлагайки средняшко качество на звука предвид цената, на която се продава, това дори не беше най-лошият аспект на това устройство на Apple. Въпросното имаше и много други недостатъци.

Дизайнът търпи много забележки - например iPod-ът изпъква по доста натрапчив и не особено сигурен начин, като само 30-пинов конектор за док станция го държи на място. Това също означаваше, че първите собственици на iPod от второ поколение бяха изключени от ползването му.

Устройството за дистанционно управление имаше ограничена функционалност и изобщо липсваше радиостанция. А цената, струваща притежаването на тази малка красота при премиерата ѝ през 2006 г.? "Скромните" 400 долара! Все пак iPod Hi-Fi беше прекратен малко повече от година по-късно - през септември 2007 година. От друга страна някои казват, че той е бил предварителен поглед към днешния Apple HomePod.

Apple QuickTake 200

Издаден: 1994 г.

Прекратен: 1997 г.

Продажби: неизвестни

Камерата на QuickTake 200 не разполага с опция за увеличение, съответно нямаше начин да се фокусира, но предлагаше иновация, тъй като беше една от първите потребителски цифрови камери, включени в Apple компютър. Заедно с органайзера Apple Newton камерата беше част от много продукти, подготвени от Стив Джобс в стремежа му да рационализира продуктовата линия на Apple. Днес камерата на Apple е iPhone X.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини