БНТ свалила предаването на Ахчиева, преди да излъчи разследване за незаконен бетонов център

Предаването на Валя Ахчиева "Открито" е било свалено от ефир, преди да излъчи разследване за незаконен бетонов център в сливенското село Ябланово, съобщи пред журналисти Ахчиева. 

Предаването е свалено по време на монтажа. То е трябвало да се излъчи в ефира на БНТ на 27 януари. В същия ден Управителният съвет на телевизията решава предаването на Ахчиева да бъде свалено от програмната схема на БНТ.

Тогава от телевизията съобщиха за решението си, като обявиха конкурс за ново предаване за разследваща журналистика и допълниха без много подробности, че "за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат ще бъде временно спрян".

Освен това генералният директор на БНТ Константин Каменаров ѝ налага и наказание "предупреждение за уволнение". 

Днес Ахчиева депозира искова молба в Софийския районен съд, в която оспорва наложеното ѝ наказание.

"Представила съм документи, от които става ясно, че това наказание е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. Наказанието ми е наложено без причина и е във връзка с последното ми журналистическо разследване за незаконен бетонов център в село Ябланово в Сливенска област", коментира Ахчиева пред журналисти в съда.

"Наказанието е свързано с моето желание да докажа по независим път с експертиза и лабораторни изпитвания дали бетонът от незаконния бетонов център, с който са построени къщи, е опасен за живота и здравето на хората, които живеят в тях. Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай, но то е репресия и срещу всички журналисти в България и правото им и задължението им да събират независими доказателства за техните журналистически разследвания", подчерта тя.

В същото време преди дни тя получава по пощата и писмо от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, в което ѝ се забранява да разпространява информация в други медии. 

В писмото той ми казва, че аз нямам право да пиша, нямам право да говоря, нямам право да правя журналистически разследвания, казва Ахчиева.

От писмото става ясно, че в докладна записка Ахчиева е посочила, че поради свалянето на предаването ѝ възнамерява в извънработно време и без трудово правоотношение да упражнява в медии, извън сектора на радиото и телевизията, правото да изразява и разпространява информация в съответствие с правилата на БНТ за лоялност и защита от конкуренцията. От БНТ обаче ѝ отговарят, че според договора ѝ не трябва да осъществява конкурентна дейност спрямо работодателя си, не може да е сътрудник в конкурентно на БНТ дружество, не може да предоставя на други организации факти и информация за БНТ, която ѝ е станала известна при изпълнение на служебните задължения в телевизията, а при покана за участие в предавания на друга медия, трябва да уведоми прекия си ръководител и да получи неговото съгласие. 

"Всички тези задължения произтичат пряко от трудовото Ви правоотношение с Българската национална телевизия и техният задължителен характер по никакъв начин не се повлиява от обстоятелството, че в момента не сте водещ на предаването "Открито" и тяхното нарушаване би се считало за дисциплинарно нарушение по смисъла на Кодекса на труда, с предвидените в закона последици", се казва в писмото. 

"Считам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист и сега, заради това, че аз разговарям с журналисти, заради това, че аз пиша и правя журналистически разследвания за сайта euelectionsbulgaria.com - сайт за независима европейска журналистика, който се финансира по програмата от ЕП, аз сега очаквам спрямо мен да бъдат предприети още по-драстични мерки за ограничаване на конституционните ми права - правото на труд, правото на свободно изразяване и правото да разпространявам информация. По-страшното е друго - че репресията не е само срещу мен, а е и срещу други журналисти в София и цялата страна, а репресията срещу журналисти не е правен проблем, това е политически проблем", коментира Ахчиева.  

Интересен е и фактът, че писмото, подписано от директора на БНТ Константин Каменаров, е от 18 февруари, когато той е бил в болничен. 

На този ден той трябваше да се яви в Софийския градски съд на заседанието по делото, в което обжалва условната си присъда от 1 година и 3 месеца и 600 лева глоба за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако присъдата бъде потвърдена от СГС, той може да загуби поста си като генерален директор на БНТ.

Той е поискал съдът да не дава ход на делото заради негово заболяване и желанието му да участва лично в заседанията, като към молбата му е представен и болничен лист за периода 14 - 20 февруари, издаден от д-р Емилия Баракова.

Според болничния шефът на БНТ страда от остра инфекция на горните дихателни пътища, заради което му е предписан домашен-стаен режим на лечение. В същото време обаче той е показан в репортаж на БНТ от Брюксел, където е участвал в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във времето на дигитална революция в качеството си на шеф на националната телевизия.

По този повод СГС разпореди проверка на болничния му. 

"От този документ е очевидно, че на датата 18 февруари, той всъщност е бил на работа и е подписал забраната ми да говоря и да пиша. Аз имам готовност да предоставя този документ на СГС, ако ми бъде поискан, във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменаров", подчерта Ахчиева. 

Обърнахме се към БНТ за коментар по темата и очакваме отговор, пише offnews.bg

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    коте
    5 -1
    16:26, 28 фев 2019
    герб=корупция=забрана
  • 2
    А
    А
    2 -1
    00:43, 1 мар 2019
    Става страшно
Последни новини