13 °C

Обсъдиха ОВОС на депо за опасни отпадъци край Кърджали

На 22.02.2019 г., от 14:00 часа, в залата на Бизнес инкубатор – Кърджали се състоя обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него за инвестиционно предложение: „Строителство, експлоатация и закриване на депо за опасни отпадъци“ по Програмата за отстраняване на екологични щети при приватизацията на „ОЦК“ АД, гр. Кърджали” с  възложител – „ХАРМОНИ 2012” ЕООД.

Участие взеха представители на Възложителя на инвестиционното предложение, представители на проектантско дружество “Нипроруда” ООД, представители на Общинска администрация-Кърджали, кметове и жители на селата, намиращи се в близост до бъдещата площадка на Депото.

Представителите на възложителя поясниха, че основната цел на инвестиционното предложение е екологосъобразно обезвреждане на опасните отпадъци, натрупани до приватизация (т.нар. „минали замърсявания“), на съществуващите отпадъци, находящи се на производствената площадка на „ХАРМОНИ 2012” ЕООД, генерирани от дейността на бившия Оловно цинков комбинат, гр. Кърджали и Оловно цинков комплекс АД, гр. Кърджали, както и осигуряване на обеми за депониране на отпадъците от бъдещата дейност на „ХАРМОНИ 2012” ЕООД.

Екипът на проектантското дружество уточниха, че идейният инвестиционен проект предвижда, депото за опасни отпадъци да бъде с общ полезен обем/капацитет 700 000 м3, осигуряващ разделно депониране на съществуващите отпадъци на територията на Промишлената площадка на „ХАРМОНИ 2012” ЕООД - Нов цинков завод – 563 172 м3 и допълнителен обем около 130 000м3 за нуждите на бъдещата дейност на „ХАРМОНИ 2012”  ЕООД.

Площадката ще бъде разположена в югозападно суходолие на „Белите Сипеи”, на 260-350 м. Отстояния до населени места: до най-близката жилищна зона на град Кърджали- 1 600м; до село Пропаст- 960 м; до село Сипей- 1 400 м; до село Панчево- 940 м; до село Повет- 950 м; до село Седловина- 1 150 м.

Представени бяха два варианта на идейния инвестиционен проект на Депото и бяха разяснени приликите и разликите на двата варианта на депото. В детайли бяха уточнени системите за отвеждане на водите, както и елементите на техническата инфраструктура, която ще обслужва депото.

Представени бяха целите на доклада по ОВОС, неговото съдържание, оценените въздействия и заключението на екипа.

Въз основа на анализа и оценката на инвестиционно предложение за изграждане и експлоатация на депо за опасни отпадъци, проведените огледи, проучвания, изследвания, изчисления и направената прогнозна оценка за въздействие на обекта върху компонентите и факторите на околната среда и здравето на хората и в съответствие със законодателството по околна среда, авторите на доклада за ОВОС предлагат на Екологичния Експертен Съвет към РИОСВ- Хасково да одобри осъществяването на инвестиционното предложение за обект „Строителство, експлоатация и закриване на депо за опасни отпадъци“ по Програмата за отстраняване на екологични щети при приватизацията на „ОЦК“ АД, гр. Кърджали”, по втори вариант.

  Веселина Танчева началник отдел „Опазване на околната среда” при Общинска администрация-Кърджали подкрепи развитието на инвестиционното предложение и сподели, че то ще способства за ликвидиране на екологичните рискове, свързани с отпадъците, съхранявани на производствената площадка на „ХАРМОНИ  2012”  ЕООД.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини