11 °C

Природният феномен Гарванови скали (Кузгун кая)

Изображение 1 от 2

  На едно от предишните ми пътешествия по пътя след Крумовград в посока Ивайловград забелязах много интересни скали, които се издигаха над махала на село Рогач. Те бяха нашарени от малки и по-големи дупки, които придаваха доста мистичен вид на това място. Отдалече приличаха на старателно издълбани овални ниши и гробници, но с толкова голяма гъстота не бях виждал никъде другаде из Източните Родопи. Скалите имаха внушителен вид и веднага предизвикаха любопитството ми.

  След около месец и половина с моите верни приятели Васил и Иво и една прекрасна жена на име Даниела, която не беше идвала преди това с нас, потеглихме към Крумовград. Даниела e арфистка в Старозагорската опера. И така хора с различни професии, но с романтични хобита тръгнахме да проучваме странните скали. Надявахме се да попаднем на поредното светилище в нашия край и да пишем и покажем снимки от място, което досега не беше проучвано.

  От моите многобройни разгръщания на топографските карти на Родопа планина знаех, че най-удобно беше да спрем колата в махала Праз и след това да тръгнем нагоре към скалите. Тази махала се състоеше от десетина къщи, които бяха добре поддържани и нямаха нищо общо с окъртените постройки из някои почти изоставени селца в различни части на планината. Повечето бяха с нови покриви, белосани и с кипри градинки. Такава беше и съседната махала на село Рогач.

  Не знаехме как се казват скалите, затова попитахме хора от селото. Те обаче не можеха да ни преведат точно каква птица е Кузгун и ни накараха да си правим догадки, докато се изкачвахме натам. Когато наближихме мястото и видяхме кацнал гарван най-отгоре, който грачеше заплашително, вече не се съмнявахме, че на тази птица са наречени почти непристъпните скали. По-късно от друг жител на селото – бай Али, който беше на 82 години, разбрахме, че още когато е бил дете, е виждал гарвани да гнездят тук. Гарванът, който ни посрещна, беше явно много ядосан и притеснен от нашето неочаквано присъствие и след като се награчи, се издигна високо над нас и започна да кръжи. След малко половинката му го последва и две гарванови сенки ни преследваха, докато не се запровирахме покрай драките и нямахме вече възможност да наблюдаваме птиците.

  Достигането до този масив се оказа трудна задача. Гора от драки и други храсталаци беше направила една жива барикада и трудно се намираше пролука. Все пак успяхме да се проврем и стигнахме до подножието на тези каменни исполини. На място, което отделяше едната от големите скали от другата, попаднахме на първата уникална находка.

  Голяма на височина пещера беше скрита от драките, а достъпът до нея беше още по-затруднен от високата коприва, трънаците и шипковите храсти. Успяхме да си пробием път до входа и видяхме, че тя е дълбока около 15 метра, а стените й бяха добре изсечени, така че тя да прилича на утроба. Поредната пещера-утроба. От жителите на селото разбрахме, че преди стотици години, когато е имало чума по тези земи, хората, които не са били засегнати от нея, са се криели в пещерата. Тя е служила за скривалище на местните и при други беди и особено когато чужди нашественици са вилнеели тук.

  Качихме се на някои от по-ниските скали, от които се откриваше прекрасна гледка, след което започнахме обход покрай храстите, за да намерим подходящо място за изкачване на върха им. Иво реши да атакува скалите директно и започна изкачване като алпинист, което си беше доста опасно начинание. След около половин час бяхме най-отгоре. На върха духаше сериозен вятър, който продуха всички съмнения и ние вече бяхме напълно сигурни, че този път не можеше да става въпрос за светилище, а по-скоро за място, на което древните бяха изсекли пещера-утроба, но без да има характерните щерни, улеи, трапецовидни ниши и т.н.

  Дупките по скалите бяха от падналите през хилядолетията камъни, които са били залепнали по тях след голяма вулканична дейност. Това, че са използвали скалите само чрез пещерата-утроба си го обяснявам с връзката на тази скала с близки съседни, по които има ритуални ниши. Наистина те не са съвсем близо до Гарвановите, но какво значи за скалните хора разстояние от четиристотин – петстотин метра и то по билото на рида.

  Все пак на този природен феномен имаше уникални образувания. Красива каменна гъба се издигаше на върха, а малко под нея имаше и добре оформен от вятъра и времето скален прозорец, който много приличаше на умален модел на провиралото Слонът от село Каялоба. Но докато на светилището при село Каялоба ясно си личеше човешката намеса върху природния феномен на скалата, тук като че ли почти всичко беше създадено от природата.

  В тези местности има още много неизследвани обекти, по които природата и предците ни са ваяли, така че това няма да остане последното ни посещение тук. А и хората в селата са прекрасни. Един човек от махала Праз ни очакваше долу, край колата със студена кана с айран, който беше като балсам за нас. Как да не дойдеш поне още веднъж и да не се прегърнеш приятелски с тези, които ни посрещаха така сърдечно.

  Tекст и Снимки: Венцислав СТАЙКОВ

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини