За "Народе????" писа Анелия и спечели два конкурса


Анелия Крумова спечели общоградския конкурс за есе, посветен на Апостола, в своята възрастова група. Конкурсът на тема "Народе????“ бе организиран от община Кърджали, Общинския комитет „Васил Левски“, Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ и вестник „Нов живот“. Кметът инж. Хасан Азис и главният редактор на в. „Нов живот” Иван Бунков връчиха наградите на отличените по време на  общоградското поклонение пред паметника на Апостола на 19 февруари.
Анелия Крумова от 11"б" клас на СУ "Петко Рачов Славейков" получи признание за уникалната си творба и в своето училище по време на честването на Левски, което методическото обединение по история, география и философия организира вече 29 години. В общоучилищния конкурс Анелия безапелационно спечели първото място, следвана от Атанас Ников от 10"в" клас. Двамата бяха на същите позиции и в миналогодишното издание на конкурса. На трето място тази година са есетата на Димитър Георгиев от 11"г" и Рени Солакчиева от 9"в" клас. Преподаватели по история на призьорите са Галина Стефанова и Димитър Димов. Наградите връчи директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров. 
Младите попълнения в Школа "ИстОрика" изнесоха рецитал от стихове, посветени на Апостола, с артистизъм и желание за изява.
За финал Анелия Крумова прочете своето есе, предизвика размисъл и сълзи в очите у присъстващите. 
Ето и текста на есето:

НАРОДЕ????

Дяконе…Честваме те днес. Заседнала е буца в гърлото ни. Но нищичко не правим. Само стискаме по-здраво зъби. Ти виждаш ли ни, Левски? Не, моля те, не гледай! Народът, който ти освободи от тираните е поробен отново. Поробихме се сами. Срамуваш ли се, Левски… Плачи, плачи. Седя умислена, а свещта догаря в ръката ми. За кое да се помоля по-напред… Да се оправи държавата или да се оправи народът в държавата? Излизам и започвам да бягам. Бягам от плача на изоставеното бебе. Бягам от молитвите на болната жена. Бягам от всичките обезнадеждени лица. Бягам от себе си. И ти избяга от нас, Апостоле. Но аз бягам към теб. Търся спасение. Но кой да ни спаси? Ние не вярваме, че можем сами. Някой взе вярата ни. Захвърли я на боклука. Бездомника рови в нея. Сякаш търси изгубена надежда. Търси я, точно като нас. Търси по-хубавото утре. И ти го търсеше, нали. Намери го. Бесилото ти го подари..А ние, народе? И ние ли чакаме някой, нещо да ни подари? Нима не ни е вече подарено? Самият Левски цяла свобода ни подари. Как ще разказват за теб внуците ти, народе? „Народ, научен да клечи, е котило на родоотстъпници!“ Народ, уж велик, народ под наем станахме. „Народ под наем съществуваше, нявга е една ничия земя.“ – така навярно ще кажат те. Ще си спомнят, че сме им разказвали за нашата история – и тя велика, като нас. Ще помнят разказите ни за горда Стара планина, ще изплуват в съзнанието им и красивите Родопи. Ще знаят и, че език сме дали на всичките славяни. Пет века бесилото е скърцало. И герой сме имали. Велик! Левски неговото име е било! Загубил себе си, но спечелил свободата за своя народ. А сега… „Издълбаха небето, Василе, ще достигат навярно до Бог, да го молят за друго бесило, че не стига един лъвски скок.“ Песента тъжна изпята е. Мълчи и тя. Срамува се. Температурите рязко падат. Още повече да изстинат сърцата ни. Стават и думите на безценица. Любовта е стотинки. А вярата е просякиня. Кръстът е на промоция на битака. Черният петък просветли душите ни. Честността измита е през три води. И вкусът на свободата май е още по-горчив. Същият си е, но ние се съмняваме. Безверници, мизерници в безвремие. Купуваме душите им, продаваме душите си. На дявола. А ангелът е някъде високо в небето. За прошка му се молим. Да прости, че сме живи. И ти ни прости, Левски. Даде ни свобода да живеем. Не живеем, а просто съществуваме. Прости Дяконе, прости. На този ден ми се мълчи. Мълчи и ти народе, нищо не прави. Бесилото си потърси. И сещай се за Левски само в тези дни. За този, който те освободи. А ти как му се отблагодари? НАРОДЕ???? Как му се отблагодари?

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини