12 °C

За "Народе????" писа Анелия и спечели два конкурса


Анелия Крумова спечели общоградския конкурс за есе, посветен на Апостола, в своята възрастова група. Конкурсът на тема "Народе????“ бе организиран от община Кърджали, Общинския комитет „Васил Левски“, Регионалната библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ и вестник „Нов живот“. Кметът инж. Хасан Азис и главният редактор на в. „Нов живот” Иван Бунков връчиха наградите на отличените по време на  общоградското поклонение пред паметника на Апостола на 19 февруари.
Анелия Крумова от 11"б" клас на СУ "Петко Рачов Славейков" получи признание за уникалната си творба и в своето училище по време на честването на Левски, което методическото обединение по история, география и философия организира вече 29 години. В общоучилищния конкурс Анелия безапелационно спечели първото място, следвана от Атанас Ников от 10"в" клас. Двамата бяха на същите позиции и в миналогодишното издание на конкурса. На трето място тази година са есетата на Димитър Георгиев от 11"г" и Рени Солакчиева от 9"в" клас. Преподаватели по история на призьорите са Галина Стефанова и Димитър Димов. Наградите връчи директорът на СУ "П. Р. Славейков" Милко Багдасаров. 
Младите попълнения в Школа "ИстОрика" изнесоха рецитал от стихове, посветени на Апостола, с артистизъм и желание за изява.
За финал Анелия Крумова прочете своето есе, предизвика размисъл и сълзи в очите у присъстващите. 
Ето и текста на есето:

НАРОДЕ????

Дяконе…Честваме те днес. Заседнала е буца в гърлото ни. Но нищичко не правим. Само стискаме по-здраво зъби. Ти виждаш ли ни, Левски? Не, моля те, не гледай! Народът, който ти освободи от тираните е поробен отново. Поробихме се сами. Срамуваш ли се, Левски… Плачи, плачи. Седя умислена, а свещта догаря в ръката ми. За кое да се помоля по-напред… Да се оправи държавата или да се оправи народът в държавата? Излизам и започвам да бягам. Бягам от плача на изоставеното бебе. Бягам от молитвите на болната жена. Бягам от всичките обезнадеждени лица. Бягам от себе си. И ти избяга от нас, Апостоле. Но аз бягам към теб. Търся спасение. Но кой да ни спаси? Ние не вярваме, че можем сами. Някой взе вярата ни. Захвърли я на боклука. Бездомника рови в нея. Сякаш търси изгубена надежда. Търси я, точно като нас. Търси по-хубавото утре. И ти го търсеше, нали. Намери го. Бесилото ти го подари..А ние, народе? И ние ли чакаме някой, нещо да ни подари? Нима не ни е вече подарено? Самият Левски цяла свобода ни подари. Как ще разказват за теб внуците ти, народе? „Народ, научен да клечи, е котило на родоотстъпници!“ Народ, уж велик, народ под наем станахме. „Народ под наем съществуваше, нявга е една ничия земя.“ – така навярно ще кажат те. Ще си спомнят, че сме им разказвали за нашата история – и тя велика, като нас. Ще помнят разказите ни за горда Стара планина, ще изплуват в съзнанието им и красивите Родопи. Ще знаят и, че език сме дали на всичките славяни. Пет века бесилото е скърцало. И герой сме имали. Велик! Левски неговото име е било! Загубил себе си, но спечелил свободата за своя народ. А сега… „Издълбаха небето, Василе, ще достигат навярно до Бог, да го молят за друго бесило, че не стига един лъвски скок.“ Песента тъжна изпята е. Мълчи и тя. Срамува се. Температурите рязко падат. Още повече да изстинат сърцата ни. Стават и думите на безценица. Любовта е стотинки. А вярата е просякиня. Кръстът е на промоция на битака. Черният петък просветли душите ни. Честността измита е през три води. И вкусът на свободата май е още по-горчив. Същият си е, но ние се съмняваме. Безверници, мизерници в безвремие. Купуваме душите им, продаваме душите си. На дявола. А ангелът е някъде високо в небето. За прошка му се молим. Да прости, че сме живи. И ти ни прости, Левски. Даде ни свобода да живеем. Не живеем, а просто съществуваме. Прости Дяконе, прости. На този ден ми се мълчи. Мълчи и ти народе, нищо не прави. Бесилото си потърси. И сещай се за Левски само в тези дни. За този, който те освободи. А ти как му се отблагодари? НАРОДЕ???? Как му се отблагодари?

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини