14 °C

За пет години броят на учениците наркомани в Кърджали е нараснал двойно

Любопитството, приятелският кръг и връстниците са основните причини за посягането към наркотичните вещества от подрастващите в община Кърджали. Това сочат данните от проведено анкетно проучване на  806  ученици от всички учебни заведения на община Кърджали  на възраст 7-12 клас, във връзка с разпространението, употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Те бяха представени днес на нарочна пресконференция от председателя на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Той сподели, че въпреки активната превантивна дейност на  Съвета, косвените тенденции очертани на база данните от  анкетното проучване показват увеличение на процента подрастващи употребяващи различни наркотични вещества, както и на тези, които  могат да попаднат в тази рискова група. Проучването е направено през декември 2018 година и в него са включени въпроси и за употребата на никотин, алкохол и лекарства, непредписани от лекар специалист.

9,6 % от анкетираните признават, че поне веднъж в живота си са употребявали марихуана. Спрямо предходното проучване преди повече от 5 години този процент е нараснал двойно. Новите данни сочат още, че 4,6 процента от анкетираните употребяват  амфетамин или метаамфетамин, 2,6% хероин, а 3,4% кокаин, каза председателят на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.

„Кокаинът е по-познат като наркотично вещество и това се потвърждава и от  класирането му в анкетното проучване на по-предна позиция като разпространен за общината наркотик”, подчерта Бекир. В списъка на употребяваните поне веднъж наркотични вещества влизат още  екстази,  синтетичната и дизайнерска дрога, инхалатите, анаболите и стероидите.

5%  от анкетираните  посочват, че  използват като наркотик и други вещества. Сред тях ксанакс-лекарство известно с успокоителния си ефект и т.н. флака-стимулант и халициноген, синтетично наркотично вещество, което се купува от интернет и се доставя от Китай. 10 процента от учениците посочват, че търсят информация как да си приготвят или купят наркотично вещество в глобалната мрежа.

Предлагането на наркотични вещества в нея също не е за подценяване. Именно от там предложения са получили 16,5 процента, като 9,7 от тях посочват, че това предложение е дошло от познати и приятели от социалните мрежи или чрез имейл.

Един или повече пъти наркотични вещества са били предлагани на 26,9 процента от анкетираните. Според Бекир това също е много притеснително, тъй като 3 процента казват, че това се е случвало много често. Дори са се опитвали да ги принудят да направят това.

53,2 процента от учениците дават положителен отговор на въпроса „Има ли сред вашите приятели и съученици такива, които вече са употребявали някакъв вид наркотик?”

По думите на Бекир изненадващо 3,2 процента от участниците в анкетата посочват, че няма никакъв риск за здравето им, а други 21 процента, че нямат информация по въпроса.

Използването на лекарства като наркотично вещество е практикувано без да се знае ефекта върху здравето на младежите. 15, 9 процента посочват, че биха взели лекарство без лекарско предписание.

Въпреки, че са разрешени от закона, алкохолът и цигарите също се оказват опасни, особено когато количеството е по-голямо. 16,8 процента от учениците пушат редовно всеки ден, а 20,1 процента пият алкохол поне веднъж седмично. 10 процента са пък тези, които веднъж седмично се напиват, сочи проучването, цитирано от Сезгин Бекир.

„Все пак успокояващ до някъде е факта, че ако има някакъв проблем с наркотиците, на първо място анкетираните са посочили че биха потърсили медицинска помощ в лечебно заведение, на второ, че биха потърсили информация в  интернет и на трето място биха потърсили личен контакт със специалист но извън лечебно заведение”, подчерта председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.

Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвяне на стратегия и конкретни мерки за работа с подрастващите по превенцията за употреба и злоупотреба с наркотични вещества на територията на общината.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
21 ное 2019
Последни новини