2 °C

За пет години броят на учениците наркомани в Кърджали е нараснал двойно

Любопитството, приятелският кръг и връстниците са основните причини за посягането към наркотичните вещества от подрастващите в община Кърджали. Това сочат данните от проведено анкетно проучване на  806  ученици от всички учебни заведения на община Кърджали  на възраст 7-12 клас, във връзка с разпространението, употребата и злоупотребата с наркотични вещества. Те бяха представени днес на нарочна пресконференция от председателя на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир. Той сподели, че въпреки активната превантивна дейност на  Съвета, косвените тенденции очертани на база данните от  анкетното проучване показват увеличение на процента подрастващи употребяващи различни наркотични вещества, както и на тези, които  могат да попаднат в тази рискова група. Проучването е направено през декември 2018 година и в него са включени въпроси и за употребата на никотин, алкохол и лекарства, непредписани от лекар специалист.

9,6 % от анкетираните признават, че поне веднъж в живота си са употребявали марихуана. Спрямо предходното проучване преди повече от 5 години този процент е нараснал двойно. Новите данни сочат още, че 4,6 процента от анкетираните употребяват  амфетамин или метаамфетамин, 2,6% хероин, а 3,4% кокаин, каза председателят на Общински съвет по наркотични вещества Сезгин Бекир.

„Кокаинът е по-познат като наркотично вещество и това се потвърждава и от  класирането му в анкетното проучване на по-предна позиция като разпространен за общината наркотик”, подчерта Бекир. В списъка на употребяваните поне веднъж наркотични вещества влизат още  екстази,  синтетичната и дизайнерска дрога, инхалатите, анаболите и стероидите.

5%  от анкетираните  посочват, че  използват като наркотик и други вещества. Сред тях ксанакс-лекарство известно с успокоителния си ефект и т.н. флака-стимулант и халициноген, синтетично наркотично вещество, което се купува от интернет и се доставя от Китай. 10 процента от учениците посочват, че търсят информация как да си приготвят или купят наркотично вещество в глобалната мрежа.

Предлагането на наркотични вещества в нея също не е за подценяване. Именно от там предложения са получили 16,5 процента, като 9,7 от тях посочват, че това предложение е дошло от познати и приятели от социалните мрежи или чрез имейл.

Един или повече пъти наркотични вещества са били предлагани на 26,9 процента от анкетираните. Според Бекир това също е много притеснително, тъй като 3 процента казват, че това се е случвало много често. Дори са се опитвали да ги принудят да направят това.

53,2 процента от учениците дават положителен отговор на въпроса „Има ли сред вашите приятели и съученици такива, които вече са употребявали някакъв вид наркотик?”

По думите на Бекир изненадващо 3,2 процента от участниците в анкетата посочват, че няма никакъв риск за здравето им, а други 21 процента, че нямат информация по въпроса.

Използването на лекарства като наркотично вещество е практикувано без да се знае ефекта върху здравето на младежите. 15, 9 процента посочват, че биха взели лекарство без лекарско предписание.

Въпреки, че са разрешени от закона, алкохолът и цигарите също се оказват опасни, особено когато количеството е по-голямо. 16,8 процента от учениците пушат редовно всеки ден, а 20,1 процента пият алкохол поне веднъж седмично. 10 процента са пък тези, които веднъж седмично се напиват, сочи проучването, цитирано от Сезгин Бекир.

„Все пак успокояващ до някъде е факта, че ако има някакъв проблем с наркотиците, на първо място анкетираните са посочили че биха потърсили медицинска помощ в лечебно заведение, на второ, че биха потърсили информация в  интернет и на трето място биха потърсили личен контакт със специалист но извън лечебно заведение”, подчерта председателят на ОСНВ Сезгин Бекир.

Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвяне на стратегия и конкретни мерки за работа с подрастващите по превенцията за употреба и злоупотреба с наркотични вещества на територията на общината.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини