Локомотивът от Хитрино водил дерайлиралия влак в Пловдив

"Водещият локомотив на влака е същият от инцидента в Хитрино". Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, който посети мястото на инцидента заедно с главен комисар Николай Николов.

По думите на Николов няма никакво изтичане на газ, а върху средата се извършва непрекъснато контрол.

Припомняме, че по-рано тази сутрин товарен влак в пропанбутан дерайлира на гара Пловдив. 

Той уточни, че причинените щети са само имуществени. Очаква се да пристигнат екипи от Националната следствена служба, които да разследват обстойно случая.

Николов увери, че няма опасност за населението.

Според него операцията по преместването на цистерните е рутинна и вероятно ще отнеме не повече от 2-3 часа. По думите му до вечерта движението трябва да е възстановено.

Окръжният прокурор допълни, че машинистите са били трима и са дали отрицателна проба за алкохол и наркотици.

По информация на БНР композицията е собственост на фирма Булмаркет Рейл Карго.

Пълни са били 25 от общо 27 цистерни с общо количество пропан-бутан от 2 100 тона.

Влакът идвал от Сърбия и е трябвало да пристигне на гара Разпределителна в Пловдив. Той се е движил с 35 километра в час.

Припомняме, че на 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха

Взрива изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини