13 °C

Никола Чанев: Бюджет 2019 е тъмен и с много дупки

Бюджет 2019  – тъмен  и с много дупки. За съжаление, това е характеристиката, която можем да направим на приетия вчера, единствено с гласовете на ДПС, бюджет на община Кърджали, коментира областният управител Никола Чанев. „Бюджет - огледало на града ни след 16 години управление на празните обещания и илюзии. Бюджет, в който не е предвиден нито лев, извън отпуснатите от правителството 4,5 милиона за ремонт на уличното осветление. Проблем,  важен за кърджалийци, важен и за държавата, която прави всичко възможно за неговото решаване, предоставяйки с ПМС необходимите средства, но проблем, за който община Кърджали не намери за нужно да отдели макар и минимално финансиране, за да покаже отношение. Отношение към проблема, но и към града и неговите жители. За дупките мога да говоря много, защото те бодат очите. И дупките по улиците, и дупките в тази финансова рамка, в която не е предвидено решение на нито един съществен казус.  В университета ни обучаваха, че един бюджет е не само финансов документ, но и послание на управляващите към гражданите. Учеха ни, че той засяга всеки един от нас, защото може да промени живота ни – към по-добро или към по-лошо. На вчерашната сесия думите звучаха гръмко. Инж. Азис ни увери, че това бил бюджет на социалната отговорност. Красиви фрази. Но къде е социалната отговорност, щом за подпомагане на тежко болни хора и за ин витро процедури отделихме общо 40 000 лв. , а за издръжка на общинарите около 6 милиона. Щом за културни мероприятия за поредна година успяхме да  заделим едва 100 хил. лева -  почти колкото са средствата за издръжка на администрацията към Общинския съвет. Но може би аз не съм прав. Може би не разбирам понятието социална отговорност. Дотук, от този кмет и това мнозинство, социалната отговорност бе разбирана като харизване на общински жилища на половин цена на богоизбрани или продажба на парцели с 2,5 милиона щета на бюджета. Очаквам нещо подобно и в този бюджет, данните са налице. Пари за детски площадки няма /едва 60 хил./ , но средства за представителни разходи – бол. Важното е мнозинството да е доволно, а партийните велможи – обгрижени.  Още много мога да говоря за този бюджет. Като гражданин, а не като областен управител. Защото ме боли за този град. Уверявам ви, че въпреки ограничените правомощия, ще направя всичко по силите си за доброто на Кърджали. Ще настоявам пред премиера да бъдат отпуснати и последните суми, необходими за уличното осветление. Въпреки нехайното отношение на общината.  Защото тези пари са за хората, не за кмета. За хубаво или за лошо, законодателят е предоставил на местната власт възможността и отговорността да разпределя финансите. Обаче на всички нас е дал правото на оценка.  Веднъж на всеки четири години. Оценка, която гражданите на Кърджали ще поставят наесен“.  
Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
15 дек 2019
Последни новини