23 °C

Никола Чанев: Бюджет 2019 е тъмен и с много дупки

Бюджет 2019  – тъмен  и с много дупки. За съжаление, това е характеристиката, която можем да направим на приетия вчера, единствено с гласовете на ДПС, бюджет на община Кърджали, коментира областният управител Никола Чанев. „Бюджет - огледало на града ни след 16 години управление на празните обещания и илюзии. Бюджет, в който не е предвиден нито лев, извън отпуснатите от правителството 4,5 милиона за ремонт на уличното осветление. Проблем,  важен за кърджалийци, важен и за държавата, която прави всичко възможно за неговото решаване, предоставяйки с ПМС необходимите средства, но проблем, за който община Кърджали не намери за нужно да отдели макар и минимално финансиране, за да покаже отношение. Отношение към проблема, но и към града и неговите жители. За дупките мога да говоря много, защото те бодат очите. И дупките по улиците, и дупките в тази финансова рамка, в която не е предвидено решение на нито един съществен казус.  В университета ни обучаваха, че един бюджет е не само финансов документ, но и послание на управляващите към гражданите. Учеха ни, че той засяга всеки един от нас, защото може да промени живота ни – към по-добро или към по-лошо. На вчерашната сесия думите звучаха гръмко. Инж. Азис ни увери, че това бил бюджет на социалната отговорност. Красиви фрази. Но къде е социалната отговорност, щом за подпомагане на тежко болни хора и за ин витро процедури отделихме общо 40 000 лв. , а за издръжка на общинарите около 6 милиона. Щом за културни мероприятия за поредна година успяхме да  заделим едва 100 хил. лева -  почти колкото са средствата за издръжка на администрацията към Общинския съвет. Но може би аз не съм прав. Може би не разбирам понятието социална отговорност. Дотук, от този кмет и това мнозинство, социалната отговорност бе разбирана като харизване на общински жилища на половин цена на богоизбрани или продажба на парцели с 2,5 милиона щета на бюджета. Очаквам нещо подобно и в този бюджет, данните са налице. Пари за детски площадки няма /едва 60 хил./ , но средства за представителни разходи – бол. Важното е мнозинството да е доволно, а партийните велможи – обгрижени.  Още много мога да говоря за този бюджет. Като гражданин, а не като областен управител. Защото ме боли за този град. Уверявам ви, че въпреки ограничените правомощия, ще направя всичко по силите си за доброто на Кърджали. Ще настоявам пред премиера да бъдат отпуснати и последните суми, необходими за уличното осветление. Въпреки нехайното отношение на общината.  Защото тези пари са за хората, не за кмета. За хубаво или за лошо, законодателят е предоставил на местната власт възможността и отговорността да разпределя финансите. Обаче на всички нас е дал правото на оценка.  Веднъж на всеки четири години. Оценка, която гражданите на Кърджали ще поставят наесен“.  
Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
21 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
21 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
21 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
21 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
21 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
21 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
21 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
21 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
21 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
21 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
21 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
21 окт 2019
Последни новини