18 °C

Приеха бюджета на община Ардино без нито един глас „против“

С 21 гласа „за“, без нито един „против“ и 5  „въздържал се“ Общинският съвет в Ардино прие бюджета на общината за 2019 година. Той е в размер на 12 121 643 лева и е с над 2 млн.лв. повече в сравнение с предходната 2018 година. От тази сума 5 664 967 лева са за делегирани от държавата дейности, а останалите 6 456 676 лева са за местни дейности. 
„Бюджет 2019 е реалистичен и балансиран. За първи път предлагам на вашето внимание бюджет, който надхвърля 12 млн.лв. Това е вследствие на доста сериозните средства, като преходен остатък за капиталови разходи от 2018 година.  Той е съставен след много срещи с избиратели, представители на бизнеса. Проведено е изискуемото публично обсъждане. Организирахме и над 40 срещи във всички населени места“, подчерта кметът на общината Ресми Мурад, вносител на предложението. По думите му и тази година приоритет в бюджета ще имат образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, културата, инфраструктурата. Средствата за капиталови разходи са  3 920 051 лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е 1 191 000 лева, и от местни приходи 480 000 лева. Предвидената сума заложена в бюджета за образование е в размер на 3 448 573 лева, като общината дофинансира образованието с 320 000 лева от местни приходи. Заделените средства за социално осигуряване и грижи са 523 928 лева. Предвидената в бюджета  субсидия за МБАЛ-Ардино е в размер на 115 000 лева, като 15 000 от тази сума са за неблагоприятни практики. 34 000 са осигурени за спортните клубове, а 10 000 лева за общинското месечно издание „Ардински глас“.
Просрочените задължения на община Ардино за 2018 година са 288 910 лева.
Кметът Ресми Мурад подчерта, че приоритет в капиталовата програма ще бъде рехабилитацията и реконструкция на уличната мрежа в град Ардино и по-големите населени места. Голяма част от сградите-общинска собственост, като кметства, читалище и детски градини ще бъдат ремонтирани. Предвиждат се и инвестиции във ВиК сектора.
Общинският съветник Съби Узунов заяви, че в капиталовите разходи на тазгодишния общински бюджет са заделени повече средства за по-големите населени места, като Падина Бял извор, Жълтуша. „Това е много радостно. Действително там, където хората са повече е редно да има инвестиции“,  заяви Съби Узунов.
В дневния ред на първата за тази година сесия на Общинския съвет бяха включени 19 докладни записки. Местните парламентаристи приеха единодушно План за дейността на Общинския съвет през 2019 година, който бе предложен от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Подкрепиха предложението на кмета Ресми Мурад за кандидатстване на община Ардино и община Момчилград със съвместен проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компетентност 2“.Съветниците единодушно приеха и отчета на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2018 година. Приет бе и Общинският план за младежта за 2019 година, както и Програма и Календар за развитието на физическото възпитание и спорта през тази година.

Гюнер Шукри

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини