13 °C

Приеха бюджета на община Ардино без нито един глас „против“

С 21 гласа „за“, без нито един „против“ и 5  „въздържал се“ Общинският съвет в Ардино прие бюджета на общината за 2019 година. Той е в размер на 12 121 643 лева и е с над 2 млн.лв. повече в сравнение с предходната 2018 година. От тази сума 5 664 967 лева са за делегирани от държавата дейности, а останалите 6 456 676 лева са за местни дейности. 
„Бюджет 2019 е реалистичен и балансиран. За първи път предлагам на вашето внимание бюджет, който надхвърля 12 млн.лв. Това е вследствие на доста сериозните средства, като преходен остатък за капиталови разходи от 2018 година.  Той е съставен след много срещи с избиратели, представители на бизнеса. Проведено е изискуемото публично обсъждане. Организирахме и над 40 срещи във всички населени места“, подчерта кметът на общината Ресми Мурад, вносител на предложението. По думите му и тази година приоритет в бюджета ще имат образованието, здравеопазването, социалното осигуряване, културата, инфраструктурата. Средствата за капиталови разходи са  3 920 051 лева. Целевата субсидия за капиталови разходи е 1 191 000 лева, и от местни приходи 480 000 лева. Предвидената сума заложена в бюджета за образование е в размер на 3 448 573 лева, като общината дофинансира образованието с 320 000 лева от местни приходи. Заделените средства за социално осигуряване и грижи са 523 928 лева. Предвидената в бюджета  субсидия за МБАЛ-Ардино е в размер на 115 000 лева, като 15 000 от тази сума са за неблагоприятни практики. 34 000 са осигурени за спортните клубове, а 10 000 лева за общинското месечно издание „Ардински глас“.
Просрочените задължения на община Ардино за 2018 година са 288 910 лева.
Кметът Ресми Мурад подчерта, че приоритет в капиталовата програма ще бъде рехабилитацията и реконструкция на уличната мрежа в град Ардино и по-големите населени места. Голяма част от сградите-общинска собственост, като кметства, читалище и детски градини ще бъдат ремонтирани. Предвиждат се и инвестиции във ВиК сектора.
Общинският съветник Съби Узунов заяви, че в капиталовите разходи на тазгодишния общински бюджет са заделени повече средства за по-големите населени места, като Падина Бял извор, Жълтуша. „Това е много радостно. Действително там, където хората са повече е редно да има инвестиции“,  заяви Съби Узунов.
В дневния ред на първата за тази година сесия на Общинския съвет бяха включени 19 докладни записки. Местните парламентаристи приеха единодушно План за дейността на Общинския съвет през 2019 година, който бе предложен от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Подкрепиха предложението на кмета Ресми Мурад за кандидатстване на община Ардино и община Момчилград със съвместен проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компетентност 2“.Съветниците единодушно приеха и отчета на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за 2018 година. Приет бе и Общинският план за младежта за 2019 година, както и Програма и Календар за развитието на физическото възпитание и спорта през тази година.

Гюнер Шукри

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини