Американски анализатор:САЩ жертват пионките си по всяко време

Изображение 1 от 5

    Самопровъзгласилият се за президент на Боливарската република Хуан Гуаидо е: „Продукт на американската фабрика за смяна на режими и може да бъде жертван по всяко време. Гуаидо е американският избор за успеха на преврата във Венецуела, където единственият интерес на САЩ е нефтът“. Това твърди авторитетният американски журналист и публицист Макс Блументал и характеризира самозванеца така: „Той е перфектната американска пионка по схемата на създадената от ЦРУ и финансирана от американския Национален фонд за демокрация и USAID група „Отпор“, довела до падането от власт на сръбския президент Слободан Милошевич“. 
    Според Блументал, Гуаидо и група подбрани венецуелски студенти са преминали специален тренировъчен курс в САЩ в периода 2005-2007 година, по време на който на били начертани етапите и стъпалата на неговата бъдеща политическа кариера. Създадената с помощта на това ядро от бившия кмет на Каракас Леополдо Лопес Партия на народната воля (ПНВ) е считана за най-радикалната и екстремистка дясно-центристка партия във Венецуела, която действа като ударен юмрук на олигархията и проводник на дирижираните от САЩ провокации и насилие с цел дестабилизация на страната. Обективно към днешна дата 80% от жителите на Венецуела издигат глас за промени и реформи, но категорично застават срещу насилието и войната. 
    Според Блументал, ПНВ, която няма реална база и авторитет в страната, се възприема от демократичните и опозиционни сили на Венецуела като американски агент и провокатор на гражданска война и чуждестранна интервенция. Поради тези причини авторитетът на Гуаидо в страната е несъпоставим с този на Николас Мадуро, докато популярността на законния президент на Венецуела е съизмерима с тази на Макрон във Франция. „Американците могат да похарчат тази пионка по всяко време“, заключава Блументал „ако не им върши работа“.
    35-годишният Гуаидо, чието пълно име е Хуан Жерардо Гуаидо Маркез, е възпитаник на венецуелския католически университет Андре Бело. Гуаидо специализира в американския университет Джордж Вашитгтон, чийто абсолвент е изгоненият от Грузия и Украйна бивш грузински президент Мишико (Михаил) Саакашвили.      

    ‘ Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини