Предизвикателствата пред съвременната журналистика в центъра на Месеца на Америка в Кърджали

Изображение 1 от 3

    Деветото издание на Месеца на Америка, който традиционно се провежда в Кърджали през февруари, тази година ще започне в Детска градина "Баба Тонка", съобщи Валентина Иванова, председател на Дружество "Приятели на САЩ". Фестивалът се организира от Дружество "Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали /US Kardzhali Alumni Club/, Американското посолство в България и Община Кърджали. Най-малките наши съграждани от детската градина ще се срещнат на 4 февруари с Димитър Русев, известен в музикалните среди като ръководител на джаз група и като организатор на Хасково джаз фест вече 30 години. Специалната му програма за деца се нарича „В приказния свят на джаза“.

    Среща-семинар на тема „Предизвикателствата пред съвременната журналистика” ще събере на 7 февруари журналисти и ученици от кръжоци по журналистика. Лектори ще бъдат Димитър Сотиров – докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет "Свети Климент Охридски", Матю Хюгенгрюбер от Посолството на САЩ, Мария Каменова от Общинско радио Кърджали и Нешка Шопова, педагогически съветник в Средно училище „П.Р.Славейков“.  По Скайп от Вашингтон ще се включи Маргарита Асенова.

    Маргарита Асенова е родена в Кърджали, където завършва средното си образование. Започва журналистическата си кариера във вестник „Нов живот“ през 1988 година. В началото на прехода става кореспондент на радио „Свободна Европа“. Заминава за САЩ с едногодишна стипендия за Станфордския университет и остава да живее  в Америка. В момента се е установила във Вашингтон. Работи като директор на програмата за Балканите, Кавказ и Централна Азия във фондация „Джеймстаун“. Тя е асоцииран изследовател в Центъра за европейски политически анализи и сътрудник на изданието Eurasia Daily Monitor. Автор е на части от книги и статии в областта на сигурността, енергетиката и демокрацията. Работи също към Държавния департамент на САЩ.

    Традиционният конкурс за превод за ученици от 10, 11 и 12 клас от трите най-големи училища в Кърджали вече приключи. В момента журито с председател Анжела Родел, изпълнителен директор на Комисия „Фулбрайт” за България, проверява работите на средношколците. Най-добрите ще бъдат обявени на специална церемония на 28 февруари. Наградите, както винаги, са осигурени от Посолството на САЩ.

    Младите журналисти и фотографи от школите и кръжоците в Обединен детски комплекс вече работят над поредния брой на ученическия вестник  „Приятели плюс” , който ще бъде отпечатан по време на Месеца на Америка.

    Фронтменът на „Подуене блус бенд“  Васко Кръпката ще представи мултимедийна презентация за пътешествието си из Съединените щати. Групата ще пристигне от София на 22 февруари, специално за 29-ти рожден ден на Дружество „Приятели на САЩ“.

    Подготвяме изложба и презентация, с които ще отбележим една важна дата в историята на световната наука - 50 години от кацането на Луната, Заедно с Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ – Кърджали и факултета по астрономия на СУ „Свети Климент Охридски“ ще представим български учени, участвали в подготовката на мисията.

    Очакваме американският баскетболист Джими Хънт да проведе двудневен уъркшоп с момичетата от Баскетболен клуб „Орфей“.

    Това съобщиха от Дружество "Приятели на САЩ“

    Кърджали

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини