18 °C

Могат ли САЩ да разрушат турската икономика?

  Паралелно със започналото изтегляне на американската армия от Сирия Тръмп заплаши , че „ще съсипе Турция икономически“, в случай че тя реши да атакува сирийските кюрдски групировки. В отговор турският външен министър Чавушоглу заяви, че американският президент няма да постигне нищо с икономически заплахи срещу Турция.

  Реални ли са американските заплахи и доколко е зависима турската икономика от САЩ?

  В исторически план САЩ и Турция поддържат близки политически, икономически и военни отношения. Турция е важен за САЩ партньор по линия на НАТО, нопрез миналата година се появиха сериозни деформации в двустранните отношения. Във връзка с ареста на свързвания с неуспешния опит за преврат американски пастор, през август САЩ въведоха търговски санкции срещу Турция, които допринесоха за сериозното обезценяване на турската лира. В отговор на двойното увеличение на тарифите за внос на турска стомана и алуминий Турция вдигна с 60 до 140% митата върху вноса на американски тютюн, автомобили и алкохолни напитки.

  По данни на Световната банка ежегодните обеми на турския износ и внос за и от САЩ се движат в рамките на 5% и са двойно по-ниски от показателите с  основните външнотърговски партньори на Турция - Китай, Германия и Русия. През септември м.г. обаче традиционният външнотърговски дефицит, който е  ахилесова пета на турската икономика, достигна 50% от брутния вътрешен продукт на страната, а инфлацията удари 25%. Поради факта, че основната част от външния дълг на Турция е в долари и евро това поставя икономиката на странатав сериозна зависимост от външно финансиране и флуктоациите на международните валутни пазари. В този смисъл задълбочаването на противоречията със САЩ неизбежно ще доведе до допълнителни трудности за турската икономика.

  Обективно в САЩ не са заинтересовани от отслабването на Турция което ще намали ролята й на фактор в Близкия изток. След Израел и ОАЕ, Турция е третият по големина пазар за американско оръжие от който САЩ не могат да се лишат. Както не биха искали да се лишат и от военно-въздушната си база в Инджирлик.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ре
   Реми
   0 0
   16:32, 30 яну 2019
   Естествено по теория най-силната икономика на Света е в състояние да нанесе тежки икономически последици за икономиката на която и да е държава, но на практика в конкретния случай това няма да се случи за Турция - поне не за сега. Статията правилно анализира много от причините за тази презумпция. Остава да се добави, че през месец май 2018 Турция вероятно е пренесла 19 тона от златния си резерв, намираща се досега може би от части в Форд Кнокс, и ги е вложила в активите на Банкатa за международните изплащания, която се намира в Базел (виж: https://www.bzbasel.ch/basel/basel-stadt/brisante-transaktion-erdogan-holt-19-tonnen-gold-von-fort-knox-nach-basel-132584639). Това какво точно означава нека да се анализра от икономическите експерти, но най-вероятно един такъв ход води до масивен спад на валутата на въпросната държава спрямо долара, което наистина се случи през горещото лято на 2018. Сега някой трябва да анализира, как изведнъж се спря девалвацията на лирата.
   В Вашия анализ липсват за съжеление и фактите, които се случиха и се случват около бившите бизнес партнйори на Реджеп Е. , които в разгара на потушаването на антикорупционните разследвания се пренесоха, т.е. се предадоха на властите отвъд Океана.

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  18.09.2019
  Последни новини