Могат ли САЩ да разрушат турската икономика?

    Паралелно със започналото изтегляне на американската армия от Сирия Тръмп заплаши , че „ще съсипе Турция икономически“, в случай че тя реши да атакува сирийските кюрдски групировки. В отговор турският външен министър Чавушоглу заяви, че американският президент няма да постигне нищо с икономически заплахи срещу Турция.

    Реални ли са американските заплахи и доколко е зависима турската икономика от САЩ?

    В исторически план САЩ и Турция поддържат близки политически, икономически и военни отношения. Турция е важен за САЩ партньор по линия на НАТО, нопрез миналата година се появиха сериозни деформации в двустранните отношения. Във връзка с ареста на свързвания с неуспешния опит за преврат американски пастор, през август САЩ въведоха търговски санкции срещу Турция, които допринесоха за сериозното обезценяване на турската лира. В отговор на двойното увеличение на тарифите за внос на турска стомана и алуминий Турция вдигна с 60 до 140% митата върху вноса на американски тютюн, автомобили и алкохолни напитки.

    По данни на Световната банка ежегодните обеми на турския износ и внос за и от САЩ се движат в рамките на 5% и са двойно по-ниски от показателите с  основните външнотърговски партньори на Турция - Китай, Германия и Русия. През септември м.г. обаче традиционният външнотърговски дефицит, който е  ахилесова пета на турската икономика, достигна 50% от брутния вътрешен продукт на страната, а инфлацията удари 25%. Поради факта, че основната част от външния дълг на Турция е в долари и евро това поставя икономиката на странатав сериозна зависимост от външно финансиране и флуктоациите на международните валутни пазари. В този смисъл задълбочаването на противоречията със САЩ неизбежно ще доведе до допълнителни трудности за турската икономика.

    Обективно в САЩ не са заинтересовани от отслабването на Турция което ще намали ролята й на фактор в Близкия изток. След Израел и ОАЕ, Турция е третият по големина пазар за американско оръжие от който САЩ не могат да се лишат. Както не биха искали да се лишат и от военно-въздушната си база в Инджирлик.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ре
      Реми
      0 0
      16:32, 30 яну 2019
      Естествено по теория най-силната икономика на Света е в състояние да нанесе тежки икономически последици за икономиката на която и да е държава, но на практика в конкретния случай това няма да се случи за Турция - поне не за сега. Статията правилно анализира много от причините за тази презумпция. Остава да се добави, че през месец май 2018 Турция вероятно е пренесла 19 тона от златния си резерв, намираща се досега може би от части в Форд Кнокс, и ги е вложила в активите на Банкатa за международните изплащания, която се намира в Базел (виж: https://www.bzbasel.ch/basel/basel-stadt/brisante-transaktion-erdogan-holt-19-tonnen-gold-von-fort-knox-nach-basel-132584639). Това какво точно означава нека да се анализра от икономическите експерти, но най-вероятно един такъв ход води до масивен спад на валутата на въпросната държава спрямо долара, което наистина се случи през горещото лято на 2018. Сега някой трябва да анализира, как изведнъж се спря девалвацията на лирата.
      В Вашия анализ липсват за съжеление и фактите, които се случиха и се случват около бившите бизнес партнйори на Реджеп Е. , които в разгара на потушаването на антикорупционните разследвания се пренесоха, т.е. се предадоха на властите отвъд Океана.
    Последни новини