11 °C

Държавата стабилизира енергийната борса с допълнителни количества

Пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на Югоизточна Европа ще доведе до стабилизиране на цените на Българската независима енерийна борса. Това обяви шефът на КЕВР Иван Иванов след среща с трите електроразпределителни дружества и дружествата на БЕХ за представяне на мерки за стабилизиране на пазара "ден напред".

Иванов припомни, че на срещата са се отзовали всички дружества и са отправили не само високо професионални изисквания, но и са направили предложения, които тепърва ще се обсъдят. 

Той не изброи всичките предложения, но обясни, че почти всички участници са се обединили около няколко идеи, с които да се стабилизира пазара "ден напред" на българската независима енерийна борса.

По думите на председателя на КЕВР това ще даде предсказуемост на нивата на електроенергия и ще успокои и българското общество за променящите се цени на електрическата енергия.

Иванов обясни, че се касае за две мерки, които трябва да бъдат реализирани в кратък срок - в рамките на една седмица.

В рамките на една седмица електоразпредителните дружества и дружествата на държавната енергетика трябва подробно да представят предложенията, които са дали в рамките на проведената дискусия. След това ще се проведе втора среща за реализация на мерките. Първите две мерки са от изключително важно значение за стабилизиране на ситуацията на борсата в сегмента "ден напред", подчерта Иванов.

Последната мярка предвижда в рамките на 2019 г. да бъдат ускорени действията на Електроенегийния системен оператор, Българската независима енергийна борса и БЕХ за осъществяване на пазарно обединение в различни сегменти със страни от региона на Югоизточна Европа.

"Пазарното обединение ще позволи допълнително стабизиразиране на цените на Българската независима енергийна боса. За осъществяване на обединението трябва да бъдат извършени промени в Закона за енергетиката, което ще бъде задача на Народното събрание", уточни Иванов.

Енергийният министър Теменужка Петкова подкрепи казаното от шефа на КЕВР и допълни, че по време на срещата на разпределителните дружества, всички са успели да се обединят около три мерки.

Държавната енергетика поема ангажимент да се осигурят допълнително количество електрическа енергия за платформа "ден напред", което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира, обясни Петкова.

Енергийният министър се надява, че това ще доведе до спокойствие на пазара.

Другият въпрос, по който се е постигнал съгласие, е около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили. Те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Третата мярка, както вече стана ясно, е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.

Петкова обеща, че ще бъде направен анализ, за да се провери кое дружество може да дава допълнителни количества електроенергия за сегмента "ден напред".

На въпрос какви ще бъдат допълнителните количества електроенергия за сегмента "ден напред" и кой ще ги осигури, енергийният министър отбеляза, че най-важната функция на дружествата от групата на БЕХ е да бъде осигурена електроенергията за битовите потребители.

Всички останали количества се продават чрез платформата на Българската независима енергийна борса. До дни ще направим баланс на енергията и ще стане ясно кои дружествата могат да предоставят такава, поясни Петкова.

Тя посочи, че ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на пълна мощност.

Припомняме, от Министерството на енергетиката и КЕВР започват съвместни проверки на трите електроразпределителни дружества.

Проверките започват от 15 януари и ще се проведат в рамките на 10 дни. Екипите на двете служби ще проверяват техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Проверките ще стартират с "Електроразпределение Север" ЕАД, след това ще бъде проверено "Електроразпределение Юг" ЕАД и накрая - "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини