Омбудсманът: Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима

Опасно е да се бърза със свободни цени на тока още тази зима, заяви омбудсманът Диана Ковачева, цитирана от пресцентъра на институцията. Ковачева изпрати възражения до министъра на енергетиката Румен Радев във връзка с предложенията за промени в Закона за енергетиката. Според нея не са защитени в достатъчна степен правата на гражданите и спорните текстове следва да бъдат преразгледани.

Основното притеснение на омбудсмана е, че законопроектът предвижда първи стъпки за либерализацията на пазара на електроенергия за населението от 1 януари 2024 г., т.е. по средата на отоплителния сезон. „Смятам определената дата за прибързана и необмислена, тъй като може да доведе до непредвидими ситуации преди излизането на битовите клиенти на свободния пазар. Предвидената поетапност към либерализация на пазара на електрическа енергия не бива да започва по средата на зимния период, без нормативна уредба за въвеждане на механизъм за предоставяне на финансова подкрепа на домакинствата, които са в положение на енергийна бедност“, пише в становището Ковачева. 

Според нея, ако се прекрати дейността на „Националната електрическа компания“ ЕАД (НЕК) като обществен доставчик от 1 януари 2024 г., както предвижда проектът, може да се окаже, че стотици хиляди домакинства, които се отопляват на ток, няма да могат да си плащат в срок задълженията, което е отчетено като възможност в оценката за въздействие.

Омбудсманът възразява и срещу фиксирането на минимален срок – една година, който гражданите са длъжни да подпишат с избрания търговец на ток. „Този срок е в полза на търговците на електрическа енергия, но не и на битовите клиенти, явява се пречка за смяна на доставчика и за конкуренцията на пазара“, подчертава общественият защитник.

Цялото становище на Диана Ковачева е публикувано тук.

В началото на август министърът на финансите Асен Василев каза, че цената на електроенергията за бита няма да скочи от началото на следващата година. Бизнесът не е на регулиран пазар и продължава да плаща не повече от 200 лева на мегаватчас, припомни той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини