Най-малко джипита има в област Кърджали

Най-малко общопрактикуващи лекари има в областите Кърджали и Разград и там един лекар обслужва над 2000 пациенти, а най-много са тези медици в Плевен, Добрич, Видин. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутати от левицата за недостига на общопрактикуващи лекари по места.

Към края на миналата година средно за страната на един личен лекар са се падали 1409 здравно осигурени лица с непрекъстнати права. За същия период на миналата година един човек е трябвало да се грижи за 1396 здравно осигурени лица.

Очертаните тенденции са аналогични в страните от ЕС, каза още Ананиев. Той посочи още, че всяка година има нарастване на плащанията за общопрактикуващите лекари, като за тази година е планиран ръст от 8.6 на сто, или 225 000 000 лв. за първична медицинска помощ.

Депутатите от левицата обаче посочиха, че в някои населени места има сериозна липса на общопрактикуващи лекари. Която се очаква да стане още по-съществена в близките 5 години заради високата средна възраст на този вид специалисти. А и с влизането в сила на правилото тази дейност да може да бъде практикувана само от медици със специалност "Обща медицина". Те поискаха да се обмисли идеята да се разреши и на лекари с други специалности, като например вътрешни болести, да могат поне почасово да обслужват незаети практики.

Здравният министър отговори, че това са въпроси, върху които може да се помисли, но не веднага. Необходими са разговори с Българския лекарски съюз, които ще текат при подготовката на Националния рамков договор за следващата година, допълни той.

Дневник

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини