11 033 земеделци са поканени от НАП в Кърджали, за да подадат данъчни декларации

11 033 покани до физически лица, които са получили субсидии от ДФ „Земеделие“ през 2017 година, но не са подали годишни данъчни декларации, са изпратили инспекторите по приходите от офиса на НАП в Кърджали. Това съобщи на среща с журналисти днес, директорът на приходната администрация тук г-жа Елван Гюркаш. Тя представи днес резултатите на програмата на НАП, която стартира в началото на месец септември за насърчаване на доброволното спазване на данъчно-осигурителното законодателство от земеделските стопани, а именно подаване на ГДД по чл. 50 и ЗКПО , включително и коригиращи декларации от лица, получили доход под формата на субсидии от ДФЗ. Целта на програмата, освен да насърчи доброволното деклариране и плащане на данъци и осигуровки, е и трайна промяна на поведението на земеделските стопани към спазване на данъчно-осигурителното законодателство. Тя припомни, че по данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии  50 000 регистрирани земеделски производители за цялата страна са получили подпомагане в общ размер 120 млн. лв. ,но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях.
За област Кърджали става въпрос за близо 14 000 лица, неподали годишни данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица в законовия срок – до 30 април. В изпълнение на първия етап от програмата са изпратени 11 033 покани до физически лица, получили субсидии, но неподали годишна декларация. Останалите лица, с чийто електронни адреси НАП разполага са получили уведомителни електронни съобщения или са получили телефонно обаждане от Информационния център на НАП. Също така бе стартирана и информационна кампания както в медиите, така и сред  целевите група. 
До 16 декември са подадени  9 134 бр. декларации от земеделски стопани. От тях 1 458 са подадени по интернет, а 1 861 са подадени по пощата. 1 510 са подадените коригиращи декларации, в които първоначално е посочен по-малък размер на получена субсидия или декларацията е била подадена без да бъде посочен размер на реализирана продукция. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини