Защо самолет изхвърля риба над планината (видео)

В планините в Юта има много и красиви езера, които са популярна дестинация за риболов сред планинари и къмпингуващи. Ако не бъдат зарибявани всяка година, бързо ще останат без риба. За целта Агенцията за дивата природа използва самолет, показва видео публикувано от местното управление.

Около 200 високопланински и труднодостъпни езера се зарибяват по този начин. Самолетът със стотици литри вода и до 30 кг. риба успява да пусне около 35 хиляди риби за един полет. Малко е шокиращо на пръв поглед, но се оказва, че робките успешно се справят с това и 95% са живи след "скока" без парашут.. Рибките са специално отгледани до размер 1 до 3 инча, така че поради малкият размер и тегло въздухът евентуално забавя падането. Освен това то не е вертикално, заради скоростта. 

Специалистите внимателно следят езерата да бъдат зарибени с нужните видове риба в нужното количество, за да се поддържа екосистемата. Без зарибяването или ако не бъде спазено разнообразието и пропорцията на видовете, ще настъпи бум на някой от организмите, които обитават езерото. Така че полетът на самолета е съобразен с това, както и с температурата на езерото, където ще бъдат хвърлени рибките.

Методът е рационален за "презареждане" на високопланинските езера, а самолетът се оказал най-достъпният и бърз начин за зарибяването им. Всъщност се практикува от 1956 година и дава добър резултат, в Юта и в други щати. Езерата и преди това са били зарибявани, но гюмовете с рибки са били пренасяни през стръмните склонове с коне. Което далеч не е така ефективно. А други превозни средства няма как да достигнат до езерата, заположени на голяма надморска височина. Самолетът зарибява седем с един полет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини