Язовир „Кърджали“ бе зарибен с близо 4 000 шаранчета/снимки/

Изображение 1 от 4

  Близо 4 000 шаранчета с тегло около 200 грама бяха пуснати във водите на язовир „Кърджали“, а зарибителната акция беше в района на село Главатарци.

  Акцията се провежда за поредна година и се случва основно през март, каза Данаил Добрев от сдружение „Диксън“, което от 5 години зарибява в региона. 

  ”Идеята да се зарибява е да има повече риба във водоемите, защото от няколко години се наблюдава една тенденция на намаляване на рибата в тях, а причината за това са много фактори – много рибари, много бракониери, корморани“, каза Добрев. И обясни, че е избран именно шаран, защото зарибителният материал е отгледан в същия язовир и адаптацията на малките ще е по-добра, а и самите качества на водата в него са подходящи за този вид риба.

  По думите на Добрев през последните 2-3 години язовир „Кърджали“ се зарибява основно с шаран, а освен него от сдружението са зарибявали и язовир „Студен кладенец“ със сомчета.

  Средствата и за тазгодишната акция са във връзка със законова разпоредба, съгласно която лицата, които разпространяват билети за любителски риболов разходват ежегодно не по-малко от 5 на сто от стойността на продадените от тях през предходната година билети за зарибяване на определени за любителски риболов обекти.

  На зарибяването присъстваха и председателят на Ловно-рибарското сдружение в Кърджали Васил Дончев, Стефан Евтимов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, собственикът на магазин „Наслука“ Атанас Гинев.

  Те припомниха, че водните обекти, подлежащи на зарибяване през годината, се определят със заповед на министъра на земеделието и храните. В област Кърджали през 2024 г. са определени язовирите „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Невестино“, „Мъглене“ и река Върбица.

  БТА

  Снимки:еТВ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини