Проф. Валерия Фол: Светилището на Перперикон не е на Дионис, а на Орфей

Изображение 1 от 6

    Светилището на Перперикон не е на древния бог на виното Дионис, а на митичния Орфей. То е много древно. За съжаление пластът от медно-каменната епоха на скалното светилище при Татул бе циментиран, за да можем да кажем повече за неговата древност. Източните Родопи са изконна територия на древното тракийско племе одриси. Това сподели проф. Валерия Фол при своя лекция, посветена на траките и тракийския орфизъм в Кърджали. Тя гостува по покана на сдружение „Долината на Орфей”. Неговия председател Кирил Керанов я представи като най-успешния траколог в Европа.

    Гостуването на професора бе осъществено със съдействието на издателство Тангра ТанНакРа

    Вместо обявеният академичен час, лекцията продължи два часа при засилен интерес.

    Проф. Фол посочи, че траките са се формирали като народ от автохтонно население, наследник на древните хора оставили Варненския халколитен некропол. Още в третото хилядолетие пр. Хр. се е формирала тракийската аристокрация. Възникват скалните светилища, някои от които са от 5 хил. години пр. Хр. Свързани са с древното рударство и добив на благородни метали. Според проф. Валерия Фол тогава започва изсичането на скалните ниши. Изповядва се както култ към Великата богиня майка, така и към слънчевото божество. Появява се образа на царя-жрец-музикант, водител в отвъдния свят, каза още проф. Фол. Знанието се носи и предава на поколенията от тесен аристократичен кръг. Това става в тайни, затворени мъжки общества. Орфей е събирателен образ на тези царе. Музиката се смята за космически език. В Елада орфизмът става философско учение. На територията на одрисите излиза последния археологически материал за орфизма. Древните исторически извори свързват Орфей с траките и Тракия, подчерта известния траколог.

    Орфей е убит като жертвено животно от тракийските жени, защото не ги допуска до тайното знание. Те хвърлили главата му в Марица. Едва когато я погребали, бедствията, които ги сполетели, престанали.

    Според древните Орфей бил велик лечител. Той лекувал едновременно душата и тялото. Можел да подчини дори волята на боговете на отвъдното царство, каза още проф. Фол.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини