Немски фотограф търси гроба на Орфей,намира многото лица на етносите в България

Кристиян Мурбек

 Етносите в България са нейната съкровищница. Страната ви е пример за Европейския съюз за отношение към етнически и религиозни малцинства. Това заяви за Кърджали бг вести немският фотограф Кристиян Мурбек. В продължение на 7 години в периода 2005-2012 г. той обикаля страната ни, снимайки представители на различните етноси-българи,турци,роми. Особен интерес проявява към Източните Родопи. Тук се връща няколко пъти.

Заедно с писателят дисидент от времето на тоталитарния режим Илия Троянов, той издава книгата „Където е гробът на Орфей”. В търсене на следи от митичния тракийски певец по нашите земи той е запечатал много лица-от това на кмета Исмет Саралийски по време на сватба до бедна циганка на сметището намерила малко огледалце.

Снимам от близко разстояние. Това създава доверие към мен у човека, който е пред обектива, казва още Кристиян Мурбек.Негов гид из Източните Родопи е нашенецът Хасан Тахиров, емигрирал по време на управлението на Тодор Живков в Швеция. Тахиров му показва всекидневието на обикновения жител на Източните Родопи, бедността в региона и корупцията сред управляващите.

Кристиян Мурбек е роден в Източен Берлин. През 1988 година идва за първи път в България. Не със самолет,не и с трабант. Преминава разстоянието от Берлин до Черноморието на велосипед. По късно завършва фотография в Бремен.

Запознава се със съпругата си Алина. Нейното семейство поддържа приятелски отношения с българско семейство. Тези връзки имат вече 45 годишна история. Българите отварят вратата на Кристиян към България.

Той решава да направи книга. Българска журналистка го свързва с писателя Илия Троянов, който се нагърбва да направи текста. Троянов има 19 книги и е утвърдено име в публицистиката. Книгата е издадена от издателство „Ханза” в Мюнхен. Предстои през март нейното публикуване на български от издателство „Сиела”.

Днес Кристиян живее в България. За малко. Съпругата му работи в немския екип помагащ в прохождането на Центъра за превенция и борба с организираната престъпност-БОРКОР.

И двамата са оптимисти за бъдещето на България и смятат, че тя ще съумее да се справи с предизвикателствата на 21 век.

Георги Кулов

С Хасан Тахиров
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини