8 °C

Откриха грозен космат микроб, нов клон в дървото на живота

Учените наскоро откриха два неизвестни вида микроби в Канада, в проба мръсотия. Екземплярите били толкова необичайни, че изследователите трябвало да реорганизират Дървото на живота, за да направят място за тях.

Микробите принадлежат към групата на хемомастиготите.

Хемимастиготите са наблюдавани за пръв път през 1800 г. Клафицирани са в много общата група протисти (еукариоти, които не са гъби, растения или животни), макар че не било ясно къде точно принадлежат в нея.

Новите ДНК доказателства показват, че те се отклоняват драстично от всички други форми на живот в това супер-царство. Всъщност, хемимастиготите могат да представляват напълно нов клон в дървото на живота, съобщават учените в новото проучване.

Подобно на други хемимастиготи, новооткритият вид има продълговато тяло, с ред подобни на конци израстъци по края. Под увеличение с 3D сканираща електронна микроскопия, създанията приличат на космати семена от тиква.

Чудовище на един милиард години
Странните организми били събрани от Яна Еглит, кандидат-доктор по биология в Университета Далхуси в Канада, съавтор на изследването, докато докато бродела по пътеките в Нова Скотия. Когато тя и нейните колеги са на открито, те почти винаги търсят все още непознати микроби в различниместообитания - „от плажните пясъци край езерата до почвата под краката ни“, казва Еглит.

Нова Скотия е територия на Първия народ Микмак (Mi'kmaq), така че учените дали на единия от новите микроби име на създание в фолклора на Микмак. „Kukwes“ се описва от народа Mi'kmaq като „грозен космат червей“. Новооткритият микроб, наречен Hemimastix kukwesjijk, е ненаситен хищник подобно на това митично чудовище.

Използвайки техника, известна като едноклетъчна транскриптомика, учените изследвали отделни клетки в микробите. Те наблюдавали активността на молекулите на messenger РНК (mRNA), които пренасят информация между стотици гени.

Предишната класификация на хемимастиготи била според размера и формата на техните видими структури. Чрез секвентиране на генетична информация учените успяли сега да ги категоризират с безпрецедентна точност. Те са с уникална позиция в класификацията на другите еукариоти - организми с обвито с мембрана ядро.

„Това е клон от „Дървото на живота ", който се е отделил преди много дълго време, може би повече от един милиард години, и нямахме никаква информация за това“, казва ръководителят на изследването Алистър Симпсън, преподавател по биология в Университета Далхуси.

Изследването сочи неизвестното досега място на хемимастиготите в еволюцията на сложния клетъчен живот - от обединяването на произхода на клетъчната инфраструктура до установяването на взаимовръзки между първите организми на Земята, съобщават авторите на изследването.
Това откритие буквално прекроява нашия клон на „Дървото на живота“ в една от най-дълбоките му точки“, каза Симпсън. „То отваря нова врата за разбиране на еволюцията на сложните клетки - и техния древен произход - доста преди животните и растенията да се появят на Земята“.

Констатациите са публикувани в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
29 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
29 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
29 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
29 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
29 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
29 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
29 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
29 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
29 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
29 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
29 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
29 фев 2020
Последни новини