Скрит радиоактивен източник на топлина топи Антарктида отдолу

За да измерят загубата на лед на полюсите и да предвидят какво ще се случи по-нататък, учените се нуждаят от възможно най-прецизната информация. Новопроведено изследване твърди, че под източната част на Антарктида се намира огромен източник на геотермална топлина, който не е бил взет под внимание в досегашните изчисления.

Оказва се, че ледът в региона се топи от долу нагоре според радарни изследвания, направени от борда на самолет, прелетял над замръзналия континент. Радарът успял да проникне на 3 км навътре в леда и да картографира условията отдолу.

Тъй като основата на ледената покривка се топи, водата от разтопения лед захранва подледниковите езера.

Макар в момента процесът да не е основен виновник за загубата на лед – тъй като може би продължава от хиляди, дори милиони години - международен екип от учени твърди, че той може да ускори топенето в бъдеще с влошаване на климатичните промени.

Експертите смятат, че радиоактивни скали и гореща вода, извираща от земната кора, допринасят за топенето на леда от долу.

Без най-новите радарни технологии тези наблюдения не биха били възможни. Проектът PolarGAP, част от който е и това изследване, попълва празнините в показанията от сателита GOCE.

По-рано този месец бяха публикувани данни от GOCE, който картографира терена под Антарктида, измервайки леки колебания в гравитационното притегляне.

Картографирането на скритите контури и ключови източници на топлина под ледената покривка е жизненоважно, за да определим какво ще се случи с ледения континент през идните години.

Проектът PolarGAP ни осигурява важни наблюдения, като част от тази мисия. Не можем да сме сигурни каква е причината за топенето, но теорията за нагорещените скали и топлата вода звучи най-вероятна.

Това не е единствения източник на топлина под Антарктида. Изследване от миналата година демонстрира наличието на огромно количество топлина под западната часта на континента, в която ледът се топи по-бързо, отколкото се натрупва.

Трябва да се отбележи, че според учените тези източници на топлина няма да разтопят Антарктида за няколко години, но те са допълнителни фактори, които трябвада бъдат взети под внимание, когато измерване ефекта на климатичните промени.

Следващата стъпка е да с разбере как нагорещените скали ще повлияят на ледената покривка в бъдеще.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини