Метеоритът, който падна в Англия, съдържа градивните елементи на живота

Космическа скала на 4,6 милиарда години падна пред частен дом в английския град Уинчкоум през февруари 2021 г. Метеритът е видян да пада и веднага взет за изстледвания. Те показаха, че съдържа вода, която много наподобява химичния състав на водата на Земята, а сега е потвърдено откриването на аминокиселини – органични съединения, които са от съществено значение за живота на Земята.

Концентрацията на аминокиселини и полициклични ароматни въглеводороди (PAHs) не е толкова висока, колкото в някои други останки от астероиди, но това може да направи откритието още по-интересно.

Метеоритът Уинчкоум не само съдържа органични материали, но също така изглежда представлява нов клас метеорити, съобщава нова статия.

Някои от материалите в него са променени по начини, които предполагат най-малко три кратки изблика на течна вода върху астероидното тяло, от което идва.

Метеоритите не стигат до Земята, без да създадат грандиозно небесно шоу, поне през нощта. Благодарение на възхода на личните камери и мрежите за проследяване на огнени топки, сега могат да бъдат определени траекториите на полета на обектите, използвайки това за изчисляване на орбитите на астероидите, откъдето идват метеоритите. Когато съставът на метеорита и предишната му орбита могат да бъдат съпоставени, това значително увеличава потенциалния принос за разбирането на еволюцията на Слънчевата система. Така Уинчкоум стана един от първите 40 метеорита, чийто произход в астероидния пояс може да бъде проследен.

Почти веднага стана ясно, че това е важна находка - в рамките на две седмици беше отчетено вероятното наличие на водни минерали. Уинчкоум е въглероден хондрит, каквито са само 4% от метеоритите и може да е зародил живот на Земята.

"Изучаването на органичния инвентар на метеорита Уинчкоум ни даде прозорец в миналото, как прост химичен удар е започнал произхода на живота при раждането на нашата Слънчева система", казва д-р Куини Чан от Royal Holloway University of London в изявление "Откриването на тези органични молекули предшественици на живота ни позволи да разберем падането на подобен материал на повърхността на Земята, преди появата на живот на нашата планета."

Фактът, че първото от четирите оцелели парчета е събрано в рамките на 12 часа след падането, което позволява малко време за замърсяване, добавя към стойността на метеорита. Тъй като органичния материал в метеорита е десет пъти по-малко, отколкото в други въглеродни хондрити, той може би не би бил различим от земното замърсяване, ако не беше прибран толкова бързо. Въпреки това, някои от откритите аминокиселини са доста редки на Земята, което потвърждава извънземния им произход.

Парчетата от метерота Уинчкоум имат редица характеристики, които никога не са били наблюдавани в метеорити, включително ниско съдържание на аминокиселини за въглероден хондрит, но необичайни съотношения между присъстващите аминокиселини и PAHs (полициклични ароматни въглеводороди). В комбинация с непълното превръщане на компонентите в твърда скала, това кара авторите да спекулират, че Уинчкоум може да представлява нов клас метеорит, който не е бил проучван досега.

Може би отчасти поради слабата му структура, много малко от метеорита Уинчкоум стигна до земята. Бяха открити само 600 грама в сравнение с 27-килограмовия въглероден хондрит, който се приземи в Коста Рика през 2019 г.  Затова не са правени определени форми на анализ, които изискват проби с голяма маса.

Смята се, че Уинчкоум първоначално е бил част от голям астероид и парчето, което удари земната атмосфера, е било отхвърлено при сблъсък и се е скитало в космоса дълго време.

Документът е публикуван с отворен достъп в Meteoritics and Planetary Science.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини