От Кърджали тръгва проект за достъпни за хора с увреждания туристически обекти от двете страни на българо-гръцката граница

Изображение 1 от 4

    Туристически дестинации, достъпни за възрастните хора и хората с увреждания ще бъдат включени в общ продукт от двете страни на българо-гръцката граница.От Кърджали днес стартира проектът „Достъп до наследство“,който стъпва на западноевропейския опит в осигуряването на достъпна среда до туристическите услуги,не само за здрави хора,но и за хора с увреждания.В съседна Гърция вече имат богат опит и смятат да го споделят с нас.Проектът се реализира по идея на Александър Морузи.Той ще обхване четирите погранични области от нашата страна:Кърджали ,Хасково,Смолян и Благоевград,както и граничните ни територии от Северна Гърция.

    Целта на проекта е да подобри имиджа на граничните области,които имат богато културно-историческо наследство.Ще предложим туризъм на достъпни цени,а не петзвездни хотели,подчерта Ставрос Кехайооглу,представител на Националния парк“Родопи“ на Гърция,който е партньор по проекта.Той посочи,че ще се привлекат местните власти и бизнеса.За предприемачите ще има специална Интернет платформа,в която ще могат да се рекламират достъпни туристически продукти.Ще бъдат издадени и наръчници.Проектът ще приключи през следващата година,като заключителната конференция ще бъде в София.

    В приветствието си зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова подчерта,че наскоро в столицата на Източните Родопи е приключен съвместен проект между Общинска администрация със Съюза на инвалидите в България под наслов „Достъпност за всички“.Сега пък проектът „Достъп до наследство“ в който отново е партньор Съюза на инвалидите в България ,стартира от Кърджали.

    Тя посочи,че поредната инициатива от двете страни на границата се осъществява по програма ИНТЕРЕГ Гърция-България.

    Председателят на Областната организация на Съюза на инвалидите в България Шенай Бекир прочете обръщение от ръководителят на съюза Красимир Коцев.В него се казва:

    За цивилизацията на едно общество се съди и по отношението към хората в неравностойно положение. Достъпността е пряко свързана с живота и реализацията на хората с увреждания. Oтговорността за създаването на достъпна среда е преди всичко на съответните държавни и местни власти,посочва Коцев.Той подчертава: Законодателните решения вече са налице: Република България е ратифицирала Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания; а в Европейския съюз законодателствата и правната рамка на държавите-членки са съобразени със съвременното разбиране за ролята на хората с увреждания, като хора с равни права, но със специфични потребности.Председателя на СИБ е категоричен: Проблемите за достъпността стават все по-важни за развитието на нашето обществото, а достъпността до обектите на културно-историческото ни наследство, тяхната добрата инфраструктура е задължителна за развитието на туризма не само у нас. От приветствието му става ясно,че проектът “Пътеки за достъпен туризъм”, или “Достъп До Наследство” е пилотен по своя характер за България, одобрен и финансиран е по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020. Бенефициент е и нашата организация - Съюза на инвалидите в България. Днес е първото събитие на проекта, което ние организираме в партньорство със Сдружение Регионален младежки парламент Кърджали и Сдружение Екосвят Родопи Смолян. Партньори по проекта са и: Управляващ орган на Национален парк Родопи (водещ), Национална конфедерация на хората с увреждания на Гърция (инициатор), Фонд за регионално развитие на Централна Македония, Община Волви и Технологичен образователен институт на Централна Македония - Катедра за управление на бизнеса от Гърция; Агенция за местно икономическо развитие - Разлог от България. Благодаря от сърце на всички партньори, които ни съдействаха при осъществяването на тази първа дейност. Проектът “Достъп До Наследство” цели да подкрепи устойчивия туризъм, свързан с природното и културното наследство в трансграничния район България Гърция, както и да консолидира района като международна туристическа дестинация с повишена достъпност чрез серия от дейности, предназначени да подкрепят местния туризъм и спектъра от услуги, свързани с него, отбелязва още Коцев.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини