Илия Антонов: Оцелява само образования човек!

Оцелява само образованият човек, образованието решава бъдещето на човечеството, а необразоваността е неговият най-зъл враг. Думите са на Райнер Клинкхолц и Волфганг Луфц от книгата им "Кой оцелява". Цитира ги експертът по сигурност Илия Антонов, който беше в Кърджали като лектор по време на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна 21 век"

Илия Антонов има повече от 20 години опит в системата на МВР. Заемал е различни длъжности в Национална служба „Жандармерия”, Специализирания отряд за борба с тероризма и Националната служба за борба с организираната престъпност. От 2006 година работи като консултант лична и фирмена сигурност, авиационна сигурност и е преподавател в Нов български университет. Притежава солиден международен опит в сферата на сигурността. Специализирал е в Германия и Националната академия на ФБР в Куантико, САЩ.

Според Илия Антонов само знаещият и подготвеният човек, който не губи самообладание може да се справи в една кризисна ситуация. Именно затова трябва да се говори непрекъснато за опасностите в глобалния свят. Най-големият риск всъщност е неизвестният риск. Колкото повече се говори за сигурност, защита, толкова по-добре знаещият може да реагира на опасността. От години проблемите на сигурността се приемат като монопол на определени хора или структури, които се предполага, че са най-добре запознати. Но всъщност това са проблеми пред обикновения човек, който трябва да има достатъчно познания и психологическа нагласа за оцеляване, да умее да не изпада в паника. за да имаш нагласа за оцеляване, трябва да съумяваш бързо да вземеш решения, особено в рискови ситуации, смята експертът.

Няколко са сериозните рискове пред човечеството, които се открояват, казва Илия Антонов. Един от тях е дълбоката социална изолация. На второ място е миграцията от Африкаи Близкия Изток. Следващият много сериозен риск, който се увеличава в последните години, е технологичният, т.е. кибератаките. Не на последно място етерористичната заплаха, но на фона на останалите тя остава на по-заден план, коментира Антонов.

В Европа намаляването на терористичните атаки като брой е тенденция в последно време. Наблюдава се и смяна на тактиката при атака. Специалистите по сигурност въведоха термина "масов убиец", който характеризира последните случаи на нападения на Стария континент, т.е. използване на моторни превозни средства, които се врязват в хората, на ножове и хладно оръжие, с което се осъществява акта на насилие, обясни Илия Антонов. Любопитен факт е, че Европа е континентът, в който смъртността от терористични атаки е най-малка. Според експертът това се дължи и на завишените мерки за сигурност и защита. Най-потърпевши от атаки са Сирия, Нигерия, Ирак, Афганистан. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини