Над 600 ловци от Кърджали откриха груповия лов на глигани

Днес в цялата страна беше открит груповия лов на диви свине. Над 600 ловци от Кърджали пробваха късмета си и точния си прицел. Всяка една от дружинките ще отбележи по свой начин началото на груповия лов. Не се очакват високи гости, но много кметове, които са членове на Ловно - рибарския съюз  участват в ловните излети, съобщи Васил Дончев, председател на Ловно-рибарското дружество в Кърджали.

 Проготовленията за груповия лов на дива свиня са от няколко месеца. Да отстреляш глиган е въпрос на чест, гордост и спомени, които се разказват години наред. "Това е най-любимия и желан  лов не само в Кърджали, но и в цялата страна." коментира Васил Дончев.

 Предприети са всички необходими мерки, за да не се допуснат нежелани инциденти по време на лова. В кърджалийско очакват добра слука. " Популацията е добра, по-голяма от миналата година. Всички дружинки полагат много усилия  за подхранване на животните и за тяхното опазване, така че слука трябва да има.", каза Васил Дончев. 

  Тази година ловците ще трябва да изпълнят и една държавна задача - да отстрелят възможно най-голям брой диви прасета, за да се намали драстично тяхната популация. Те са основни приносители на вируса на африканската чума. Болестта може да ликвидира изцяло отрасълът свиневъдство, а на северната граница на България има регистрирани десетки огнища от опасното за животните заболяване, едно от тях беше и на българска територия. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини