30 °C

Грандиозен план връща растителността в Сахара и ни отървава от изкопаемите горива

Най-голямата гореща пустиня в света: Сахара, изпепеляващ пейзаж от пясък, жега и смъртоносна суша. Тя се простира на територията на 10 държави и продължава да нараства.

Заради слънчевите условия, множество енергийни проекти целят да се възползват от огромния соларен потенциал на Сахара.

Новопроведено изследване, обаче, разкрива един удивителен и безпрецедентен ефект от тези усилия: слънчевите и вятърни паркове ще върнат дъждовете и зеленината обратно в пустинята.

“Открихме, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни паркове ще допринесе за повече валежи и ще възстанови растителността в региона”, казва един от изследователите Еугения Калнай от Университета в Мериленд.

“Ръстът на валежите ще е последица от сложните взаимоотношения между сушата и атмосферата, като се има предвид, че слънчевите панели и вятърните турбини ще направят повърхността по-неравна и тъмна.”, добавя тя.

Учените вече знаят, че вятърните и слънчеви паркове оказват ефект върху фактори като топлина и влажност в регионите, в които са монтирани, но никой не знаеше как биха се проявили тези ефекти при мащабни енергийни комплекси в пустинята Сахара.

Причината Сахара да е толкова привлекателна за построяването на подобни паркове са няколко. Пустинята разполага с неизчерпаеми доставки на слънчева и вятърна енергия, слабо населена е и не се използва за други човешки нужди, като земеделие.

Освен това, наред с характеризиращият се с не толкова сурови условия, преходен регион Сахел в южната част на пустинята, Сахара се намира близо до Европа и Близкия Изток – области с огромни енергийни нужди – и разбира се, Субсахарска Африка, чиито енергийни нужди ще нарастват в бъдеще.

Но ако монтираме вятърни турбини и слънчеви панели в Сахара и Сахел, възобновяемата енергия не би била единствената полза – единствени по рода си модели предричат, че самата среда ще започне да се променя под въздействието на перките на турбините и слънчевите панели.

Моделите сочат, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни парокве ще удвои количеството на валежите в Сахара, като най-големия ръст ще бъда отчетен в Сахел, където валежите ще достигнат между 200 и 500 мм на година. В резултат на това, растителната покривка ще се увеличи с 20%.

Този ефект се дължи на няколко причини. Първо, вятърните турбини усилват вертикалното смесване на топлина в атмосферата, изтласквайки по-топлия въздух надолу до повърхността и увеличавайки триенето на земната повърхност, което в крайна сметка ще увеличи вероятността от валежи.

В същото време, слънчевите панели, поглъщащи слънчевите лъчи, намаляват така нареченото повърхностно албедо – количеството светлоотразяване на повърхността, което отново води до увеличаване на валежите.

Ако се нагръбим с подобен монументален проект, ние не просто постепенно ще върнем зеленината в пустинята Сахара, а и напълно ще преодолеем зависимостта си от изкопаемите горива. Комплексът ще генерира по около 82 теравата годишно, пресмятат учените.

През 2017 глобалните нужди от енергия са достигнали едва 18 теравата.

С излишъка от енергия, биха могли да бъдат обезпечени други широкомащабни екологични проекти, като обезсоляване на морската вода и транспортирането и до региони засегнати от недостиг на питейна вода.

Разбира се, на този етап се касае само за хипотеза, която трудно би била реализирана на практика. Но това е прекрасна идея за връщане на планетата ни на правия път – идея, която си струва да бъде обмислена.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини