6 °C

Грандиозен план връща растителността в Сахара и ни отървава от изкопаемите горива

Най-голямата гореща пустиня в света: Сахара, изпепеляващ пейзаж от пясък, жега и смъртоносна суша. Тя се простира на територията на 10 държави и продължава да нараства.

Заради слънчевите условия, множество енергийни проекти целят да се възползват от огромния соларен потенциал на Сахара.

Новопроведено изследване, обаче, разкрива един удивителен и безпрецедентен ефект от тези усилия: слънчевите и вятърни паркове ще върнат дъждовете и зеленината обратно в пустинята.

“Открихме, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни паркове ще допринесе за повече валежи и ще възстанови растителността в региона”, казва един от изследователите Еугения Калнай от Университета в Мериленд.

“Ръстът на валежите ще е последица от сложните взаимоотношения между сушата и атмосферата, като се има предвид, че слънчевите панели и вятърните турбини ще направят повърхността по-неравна и тъмна.”, добавя тя.

Учените вече знаят, че вятърните и слънчеви паркове оказват ефект върху фактори като топлина и влажност в регионите, в които са монтирани, но никой не знаеше как биха се проявили тези ефекти при мащабни енергийни комплекси в пустинята Сахара.

Причината Сахара да е толкова привлекателна за построяването на подобни паркове са няколко. Пустинята разполага с неизчерпаеми доставки на слънчева и вятърна енергия, слабо населена е и не се използва за други човешки нужди, като земеделие.

Освен това, наред с характеризиращият се с не толкова сурови условия, преходен регион Сахел в южната част на пустинята, Сахара се намира близо до Европа и Близкия Изток – области с огромни енергийни нужди – и разбира се, Субсахарска Африка, чиито енергийни нужди ще нарастват в бъдеще.

Но ако монтираме вятърни турбини и слънчеви панели в Сахара и Сахел, възобновяемата енергия не би била единствената полза – единствени по рода си модели предричат, че самата среда ще започне да се променя под въздействието на перките на турбините и слънчевите панели.

Моделите сочат, че широкомащабният монтаж на слънчеви и вятърни парокве ще удвои количеството на валежите в Сахара, като най-големия ръст ще бъда отчетен в Сахел, където валежите ще достигнат между 200 и 500 мм на година. В резултат на това, растителната покривка ще се увеличи с 20%.

Този ефект се дължи на няколко причини. Първо, вятърните турбини усилват вертикалното смесване на топлина в атмосферата, изтласквайки по-топлия въздух надолу до повърхността и увеличавайки триенето на земната повърхност, което в крайна сметка ще увеличи вероятността от валежи.

В същото време, слънчевите панели, поглъщащи слънчевите лъчи, намаляват така нареченото повърхностно албедо – количеството светлоотразяване на повърхността, което отново води до увеличаване на валежите.

Ако се нагръбим с подобен монументален проект, ние не просто постепенно ще върнем зеленината в пустинята Сахара, а и напълно ще преодолеем зависимостта си от изкопаемите горива. Комплексът ще генерира по около 82 теравата годишно, пресмятат учените.

През 2017 глобалните нужди от енергия са достигнали едва 18 теравата.

С излишъка от енергия, биха могли да бъдат обезпечени други широкомащабни екологични проекти, като обезсоляване на морската вода и транспортирането и до региони засегнати от недостиг на питейна вода.

Разбира се, на този етап се касае само за хипотеза, която трудно би била реализирана на практика. Но това е прекрасна идея за връщане на планетата ни на правия път – идея, която си струва да бъде обмислена.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини