Лех Валенса номинира Олег Сенцов за Нобелова награда за мир

Експрезидентът на Полша Лех Валенса номинира украинския режисьор Олег Сенцов за Нобелова награда за мир, предаде Дойче веле.
Новината е огласена в специално изявление на Валенса, публикувано на сайта на полската киноакадемия.

"Дълбоко съм убеден, че (...) Сенцов олицетворява всички онези идеали, които ме вдъхновяваха по време на мирната ми борба за бъдещето на света." - споделя първият посткомунистически президент на Полша.

Валенса посочва, че Сенцов е подкрепил Евромайдана в Украйна" като "част от демократична Европа" и "мирно е протестирал срещу руската анексия на родния си Крим".

Правозащитната организация "Amnesty International" определи присъдата срещу режисьора като несправедлива. Главният свидетел на обвинението се отказа от своите показания, като заяви, че са изтръгнати с мъчения, напомни Валенса.

Гладната стачка на Сенцов продължава вече повече от 100 дни - от 14 май 2018 г.  Той настоява да бъдат освободени всички украински политически затворници, намиращи се в руските затвори, без да иска собственото си освобождаване.

Като лауреат на Нобелова награда Валенса има правото да номинира кандидатури за тази награда.

Междувременно Сенцов написа писмо, в което описа състоянието си в момента.

"Ако искате да разберете как се чувствам, потърсете в Гугъл "дистрофия", "анемия", "хипоксия", сподели украинският режисьор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини