15 °C

Преди повече от 20 години в интернет е публикуван първият пиратски MP3-файл

На 10 август 1996 хакер с ник NetFrack публикува на пиратски FTP-сървър парчето Until it Sleeps от албума Load на групата Metallica. Така започва масовата дейност по копиране и публикуване на музикални дискове.

В 1996 година вече е в наличност всичко необходимо за глобалния обмен на музикални файлове: програмата DA2WAV (CDDA) за "рипване", програмата L3encode за кодиране в MP3 и конзолни приложения за възпроизвеждане на MP3-файловове чрез Sound Blaster.

Новият формат MP3 за компресиране на музика бе известен само на хакерите, но скоро се разпространи, когато 21 април, 1997 излиза плейера Windows Advanced Multimedia Products (WinAMP) с хубав графичен потребителски интерфейс. Малкото приложение, само 4.2 MB, направи истинска революция.

Всичко започна преди няколко години преди това, когато на сцената се появиха рипeрите. Те работеха под псевдоними и се обединяваха в риперски групи. Съдейки по артефактите, първата риперска еCompress ‘Da Audio или CDA. Именно тя издава историческия рип с песента на Metallica на 10 август 1996. Освен нея, работят групите: Digital Audio Crew, Rabid Neurosis и други.

Работата на групите става възможна, когато се появи първата програма за копиране на съдържанието на аудио CD на твърдия диск. Програмата DA2WAV записва песните в WAV формат. Тя не получава широко разпространение, за разлика от следващата версия, наречена CDDA. С пускането на тази програма, за първи път стана възможно да се правят копия на CD-та.

За съжаление, в онези времена скоростта за пренос на данни е много ниска. Един файл WAV с размер 10-20 мегабайта се точи от FTP-сървъра няколко дни или седмици (ако сървърът поддържа възобновяване след неуспешна връзка), така че е било от особена важност да се намери начин да се компресира звука, макар и със загуби.

Програмата L3encode, разработена от немския институт Fraunhofer, спасява положението. Специалистите от института изобретяват иновативен формат за аудио компресия със загуби MPEG-1 Layer 3 (MP3). Този формат впоследствие се превръща в общопризнат стандарт за аудио компресия в интернет, както стандарта за изображения JPEG.

Загубите на качество в сравнение с оригиналния WAV са малки и почти незабележими за ухото, така че MP3-файловете бяха идеално пригодени за разпространение в Интернет.

 

С появата на CDDA и L3encode музиката не само може да се компресира, но също така и да се разпространява в интернет. И така се започна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
18 окт 2019
Последни новини