Ледените пещери Менденхол

    Там е студено, приказно и малко опасно. Ледедените пещери Менденхол в едноименния ледник недалеч от град Джуно в Аляска са уникално място.

    Ледените зали и проходи са на дълбочина 120 метра. Аляска като цяло не е лесно за туристите място, а за да се стигне до пещерите, се пътува с каяк, после следва изкачане по ледника. 

    Топящият се лед образува изворчета, които променят непрекъснато релефа в пещерите в ледника. Водата отмива стени, образува нови проходи и разширява съществуващите до стотици метри. Затова не може два пъти да се види един и същи пейзаж. От туристите се изисква да будат винаги нащрек заради това непрекъснато въздействие на вода и лед.

    Пътуването до това диво замръзнало кралство не е за всеки, затова красотата му остава недосегаема за човешкото присъствие. Разбираемо, е, че който е бил там, иска да се похвали с невероятните си снимки. А има и двойки, които избират там да сложат началото на семейния си живот. Но за любителите на екстремното има огранизирани експедиции по ледника, за катерачите - много предизвикатества по ледените стени.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини