Скандал:Предвиждат джендър обучение на преподаватели от Кърджали

Пълзи ли отново джендърът към невинните български ученици? Този въпрос нашумя с нова сила покрай един фейсбук пост на Борислав Цеков от Института за модерна политика.

"В ИМП получихме сигнал и документи, които свидетелстват, че на 30 юли т.г., тоест 3 дни след обявяването на Истанбулската конвенция и джендър-идеологията за противоконституционни, в БАН, Институт за изследване на обществата и знанието, се придвижда за финансиране от ЮНЕСКО грант от 24 хил. долара за джендър обучение на учители от София, Кърджали, Гоце Делчев и Видин", написа бившият депутат от НДСВ и Новото време.

Той приложи и докладна, от която се вижда, че има такъв проект.

OFFNews потърси за коментар по темата образователното министерство. Оттам ни отговориха, че Националната комисия за ЮНЕСКО се председателства от Министерството на външните работи (МВнР). На своето заседание тя е разгледала 7 проекта, а един от тях е бил цитираният.

"МОН е подкрепил с официално писмо само един проект и това е „Карстът - последното "бяло" петно на планетата Земя“, представен от Националния институт на БАН по геофизика, геодезия и география. По време на заседанието МОН е изразил подкрепа и за проекта „Участие на жените в инженерно-техническите направления за постигане на устойчиво развитие“ на Техническия университет – София", заявяват още от ведомството на Красимир Вълчев.

От министерството изразяват и категорична позиция:

"Ако цитираният от Вас проект бъде одобрен от ЮНЕСКО за финансиране, той няма да получи одобрение да се използва в образователната система у нас." 

Потърсихме за коментар и Външно министерство, откъдето получихме по подробен коментар по казуса. Оказва се, че на 2 юли 2018 г. в МВнР се е провело заседание на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО. На срещата са присъствали заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който председателствал заседанието, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на културата Румен Димитров, както и представители на МВнР, МОН, министерство на спорта, НК на ЮНЕСКО, Софийския и Техническия университет, БАН и други.

Обсъдени са били подадените 7 проекта по Програма „Участие“ на ЮНЕСКО за периода 2018-2019 г., сред които е и проектът „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище” (проект на Института на БАН за изследване на обществата и знанието).

"Всеки член на Бюрото на Националната комисия за ЮНЕСКО направи своя класация на проектите от 1 до 7. В крайното класиране проектът „Форум за джендър балансиран образователен модел в училище” заема шесто място от седем възможни. 

При процедурата по класиране на проектите заместник-министър Юрий Щерк се е въздържал, а заместник-председателят на Националната комисия за ЮНЕСКО и директор на дирекция „Права на човека“ в МВнР Мария Спасова е поставила проекта на шесто място в личната си класация. Досегашната практика показва, че шансове да получат финансиране имат първите 3 проекта в класирането", заявяват от министерството на Екатерина Захариева.

Така че, спокойно, джендър проект за обучение на българските ученици няма да има.

offnews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини