Национален протест на майките на деца с увреждания

Пореден Национален протест организират днес майките на деца с увреждания от палатковия лагер пред Народното събрание. В София се очакват да пристигнат активисти на движението "Системата ни убива" от цялата страна. В 17.30 часа те ще се отправят с шествие от парламента към сградата на Министерския съвет.

От първи юни палатката на майките е пред парламента, а палатки има и в други големи градове от страната. Черните тениски с надписа "Системата ни убива" остават запазена марка на движението, обединило неправителствени организации. Днес мотото на протеста е "Системата няма да ни убие". Децата с увреждания ще са със своите родители по време на проявата, а тя ще бъде предшествана преди обяд и от заседание на работната група в социалното министерство. 

Проектът на Закон за хората с увреждания ще се разглежда финално от участниците, преди да добие вид, в който ще се обяви за обществено обсъждане. Трябва да се реши коя институция ще прави индивидуалната оценка, засега има само варианти. Майките напуснаха работната група, несъгласни с предоставени им вариант, но по-късно получиха нов и актуален лично от социалния министър, в който е регламентирана личната помощ като услуга, каквото е тяхното основно настояване. Финансовата помощ, която им се обещава, ще е равна на тази, която получават родителите на деца с увреждания на възраст до 18 години. Майките вече обявиха, че ще изпратят на заседанието свое становище, но няма да присъстват лично, въпреки общия призива на Мая Манолова и Бисер Петков да го направят. 

Протестиращи не отстъпват от това, че личната помощ трябва да е в отделен закон. Проект на такъв написа и внесе в Народното събрание омбудсманът. Мая Манолова обяви, че ще присъства на заседанието днес в социалното министерство. Там ще са и представителните организации на хората с увреждания.    

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини