23 °C

Дечо Дечев оглави Здравната каса

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуваха 125 народни представители, от които 124 бяха "за", а един се въздържа.

По време на дебатите, д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС предупреди д-р Дечев: "Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че след един месец тя ще започне да управлява.".

Кандидатурата на д-р Дечо Дечев е предложена от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти", а преди два дни бе гласувана и ресорната комисия.

Адемов заяви, че д-р Дечев има сериозна експертиза, сериозно познаване на здравното осигуряване, сериозно познаване на мениджмънта на здравните заведения и затова от ДПС подкрепят неговата кандидатура.

"Не сме убедени, че концепцията на д-р Дечев може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство", заяви обаче Хасан Адемов.

Той изтъкна като "изключително странен" факта, че през последните два дена ръководството на Касата е избързало да извърши така наречената атестация. Всички ръководители на регионални здравни каси са получили максимални оценки и са получили по една брутна работна заплата отгоре.

"Не казвам, че това, което е направено, не е законно", посочи д-р Адемов, като изтъкна, че би било по-справедливо да се изчакат два-три дни.

"Никак не ми се ще поредният управител да е жертва на законодателството", заяви Адемов.

По предложение на Даниел Кирилов бе удължено времето за законодателната част от заседанието.

Калин Поповски от Обединени патриоти също заяви, че е необходимо префинансиране на фарма политиката за сметка на болничната дейност и настоя д-р Дечев да бъдете инициативен пред Надзора на касата.

Георги Михайлов от ПГ на БСП заяви, че парламентарната група ще упражни своето право да не гласува кандидатурата на д-р Дечев, а не да не го подкрепи.

"Нашето доверие към сегашния екип на ръководството на здравеопазването е вече изчерпан", обясни той. Михайлов отбеляза, че сегашното финансиране на здравеопазването чрез модела на клиничните пътеки е дълбоко порочно.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" пожела успех на д-р Дечо Дечев като изтъкна трите ключови думи заложени в неговата концепция - ефективност, ефикасност и контрол - и му пожела да има подкрепата на управляващите

Здравният министър Ананиев поздрави д-р Дечев, като изтъкна, че познава много добре неговите професионални и управленчески качества и това му дава основание да отговори на очакванията на населението.

Ананиев заяви, че Дечев познава проблемите и затова ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна, каза министърът. Той заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел, но му е необходимо малко време за съгласуване с парламентарно представените партии. Министър Ананиев изтъкна, че новият управител на НЗОК може да разчита на неговия екип.

Д-р Дечев ще бъде 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

Припомняме, на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини