21 °C

Дечо Дечев оглави Здравната каса

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуваха 125 народни представители, от които 124 бяха "за", а един се въздържа.

По време на дебатите, д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС предупреди д-р Дечев: "Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че след един месец тя ще започне да управлява.".

Кандидатурата на д-р Дечо Дечев е предложена от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти", а преди два дни бе гласувана и ресорната комисия.

Адемов заяви, че д-р Дечев има сериозна експертиза, сериозно познаване на здравното осигуряване, сериозно познаване на мениджмънта на здравните заведения и затова от ДПС подкрепят неговата кандидатура.

"Не сме убедени, че концепцията на д-р Дечев може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство", заяви обаче Хасан Адемов.

Той изтъкна като "изключително странен" факта, че през последните два дена ръководството на Касата е избързало да извърши така наречената атестация. Всички ръководители на регионални здравни каси са получили максимални оценки и са получили по една брутна работна заплата отгоре.

"Не казвам, че това, което е направено, не е законно", посочи д-р Адемов, като изтъкна, че би било по-справедливо да се изчакат два-три дни.

"Никак не ми се ще поредният управител да е жертва на законодателството", заяви Адемов.

По предложение на Даниел Кирилов бе удължено времето за законодателната част от заседанието.

Калин Поповски от Обединени патриоти също заяви, че е необходимо префинансиране на фарма политиката за сметка на болничната дейност и настоя д-р Дечев да бъдете инициативен пред Надзора на касата.

Георги Михайлов от ПГ на БСП заяви, че парламентарната група ще упражни своето право да не гласува кандидатурата на д-р Дечев, а не да не го подкрепи.

"Нашето доверие към сегашния екип на ръководството на здравеопазването е вече изчерпан", обясни той. Михайлов отбеляза, че сегашното финансиране на здравеопазването чрез модела на клиничните пътеки е дълбоко порочно.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" пожела успех на д-р Дечо Дечев като изтъкна трите ключови думи заложени в неговата концепция - ефективност, ефикасност и контрол - и му пожела да има подкрепата на управляващите

Здравният министър Ананиев поздрави д-р Дечев, като изтъкна, че познава много добре неговите професионални и управленчески качества и това му дава основание да отговори на очакванията на населението.

Ананиев заяви, че Дечев познава проблемите и затова ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна, каза министърът. Той заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел, но му е необходимо малко време за съгласуване с парламентарно представените партии. Министър Ананиев изтъкна, че новият управител на НЗОК може да разчита на неговия екип.

Д-р Дечев ще бъде 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

Припомняме, на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.


Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини