6 °C

Дечо Дечев оглави Здравната каса

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуваха 125 народни представители, от които 124 бяха "за", а един се въздържа.

По време на дебатите, д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС предупреди д-р Дечев: "Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че след един месец тя ще започне да управлява.".

Кандидатурата на д-р Дечо Дечев е предложена от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти", а преди два дни бе гласувана и ресорната комисия.

Адемов заяви, че д-р Дечев има сериозна експертиза, сериозно познаване на здравното осигуряване, сериозно познаване на мениджмънта на здравните заведения и затова от ДПС подкрепят неговата кандидатура.

"Не сме убедени, че концепцията на д-р Дечев може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство", заяви обаче Хасан Адемов.

Той изтъкна като "изключително странен" факта, че през последните два дена ръководството на Касата е избързало да извърши така наречената атестация. Всички ръководители на регионални здравни каси са получили максимални оценки и са получили по една брутна работна заплата отгоре.

"Не казвам, че това, което е направено, не е законно", посочи д-р Адемов, като изтъкна, че би било по-справедливо да се изчакат два-три дни.

"Никак не ми се ще поредният управител да е жертва на законодателството", заяви Адемов.

По предложение на Даниел Кирилов бе удължено времето за законодателната част от заседанието.

Калин Поповски от Обединени патриоти също заяви, че е необходимо префинансиране на фарма политиката за сметка на болничната дейност и настоя д-р Дечев да бъдете инициативен пред Надзора на касата.

Георги Михайлов от ПГ на БСП заяви, че парламентарната група ще упражни своето право да не гласува кандидатурата на д-р Дечев, а не да не го подкрепи.

"Нашето доверие към сегашния екип на ръководството на здравеопазването е вече изчерпан", обясни той. Михайлов отбеляза, че сегашното финансиране на здравеопазването чрез модела на клиничните пътеки е дълбоко порочно.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" пожела успех на д-р Дечо Дечев като изтъкна трите ключови думи заложени в неговата концепция - ефективност, ефикасност и контрол - и му пожела да има подкрепата на управляващите

Здравният министър Ананиев поздрави д-р Дечев, като изтъкна, че познава много добре неговите професионални и управленчески качества и това му дава основание да отговори на очакванията на населението.

Ананиев заяви, че Дечев познава проблемите и затова ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна, каза министърът. Той заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел, но му е необходимо малко време за съгласуване с парламентарно представените партии. Министър Ананиев изтъкна, че новият управител на НЗОК може да разчита на неговия екип.

Д-р Дечев ще бъде 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

Припомняме, на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
19 яну 2020
Последни новини