Дечо Дечев оглави Здравната каса

Депутатите избраха д-р Дечо Дечев за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Гласуваха 125 народни представители, от които 124 бяха "за", а един се въздържа.

По време на дебатите, д-р Хасан Адемов от ПГ на ДПС предупреди д-р Дечев: "Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че след един месец тя ще започне да управлява.".

Кандидатурата на д-р Дечо Дечев е предложена от ПГ на ГЕРБ и ПГ "Обединени патриоти", а преди два дни бе гласувана и ресорната комисия.

Адемов заяви, че д-р Дечев има сериозна експертиза, сериозно познаване на здравното осигуряване, сериозно познаване на мениджмънта на здравните заведения и затова от ДПС подкрепят неговата кандидатура.

"Не сме убедени, че концепцията на д-р Дечев може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство", заяви обаче Хасан Адемов.

Той изтъкна като "изключително странен" факта, че през последните два дена ръководството на Касата е избързало да извърши така наречената атестация. Всички ръководители на регионални здравни каси са получили максимални оценки и са получили по една брутна работна заплата отгоре.

"Не казвам, че това, което е направено, не е законно", посочи д-р Адемов, като изтъкна, че би било по-справедливо да се изчакат два-три дни.

"Никак не ми се ще поредният управител да е жертва на законодателството", заяви Адемов.

По предложение на Даниел Кирилов бе удължено времето за законодателната част от заседанието.

Калин Поповски от Обединени патриоти също заяви, че е необходимо префинансиране на фарма политиката за сметка на болничната дейност и настоя д-р Дечев да бъдете инициативен пред Надзора на касата.

Георги Михайлов от ПГ на БСП заяви, че парламентарната група ще упражни своето право да не гласува кандидатурата на д-р Дечев, а не да не го подкрепи.

"Нашето доверие към сегашния екип на ръководството на здравеопазването е вече изчерпан", обясни той. Михайлов отбеляза, че сегашното финансиране на здравеопазването чрез модела на клиничните пътеки е дълбоко порочно.

Кръстина Таскова от ПГ на "Воля" пожела успех на д-р Дечо Дечев като изтъкна трите ключови думи заложени в неговата концепция - ефективност, ефикасност и контрол - и му пожела да има подкрепата на управляващите

Здравният министър Ананиев поздрави д-р Дечев, като изтъкна, че познава много добре неговите професионални и управленчески качества и това му дава основание да отговори на очакванията на населението.

Ананиев заяви, че Дечев познава проблемите и затова ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна, каза министърът. Той заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел, но му е необходимо малко време за съгласуване с парламентарно представените партии. Министър Ананиев изтъкна, че новият управител на НЗОК може да разчита на неговия екип.

Д-р Дечев ще бъде 18-ият управител на НЗОК за нейното 18-годишно съществуване.

Припомняме, на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предишния управител на Касата д-р Камен Плочев от неговия пост.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини