15 °C

Що е канабисово масло и наистина ли действа като лекарство?

Макар че със сигурност в интернет лесно можете да се снабдите с канабисово масло, според българския закон за наркотичните вещества всички хора, които използват канабис, дори не за забавление, а за да подобрят здравословното си състояние попадат под ударите на  закона.

Но за канабисовото масло отдавна се пише, че има потенциалните ползи за някои медицински състояния. Липсват наистина достатъчно доказателства, но същевременно са забранени и медицинските изследвания, защото в момента в много страни, включително и в България, канабисът се третира според действащите закони като опасен наркотик.

Какво представлява канабисовото масло?

Маслото от канабис се извлича от канабисовото растение Cannabis sativa.  За лечебните му свойства се говори повече от 3000 години. Те са описани в древноегипетски папирус Еберс от 1550 г. пр.н.е. и вероятно е използвано като лекарство в Китай още по-рано, разказва NewScientist. Някои от сортовете на растението съдържат високи нива на психоактивната субстанция тетрахидроканабинол (tetrahydrocannabinol - THC), която е отговорна за характерното състояние, което идва от пушенето или употребата на листа от канабис или смола. Другият основен химически компонент на растението е канабидиолът, който няма психоактивен ефект. И двете действат върху естествените канабиноидни рецептори на организма, участващи в много процеси като памет, болка и апетит. Канабисовото растение съдържа и повече от 100 други различни канабиноидни съединения при по-ниски концентрации.

Може ли канабисовото масло да предизвика психотропен ефект?

Това зависи от съдържанието на THC. Някои видове растения Cannabis sativa съдържат много малко THC. Екстрактите от тези растения съдържат предимно канабидиол, така че няма да имт психотропно въздействие.

Легално ли е канабисовото масло?

Това е сложен въпрос. Във Великобритания канабидиолът е законен. Така наречените CBD масла там се предлагат в някои магазини, но съдържанието на THC трябва да бъде под 0,2%. "THC не е психоактивно на това ниво", коментира Дейвид Нът (David Nutt), невропсихофармаколог в Imperial College London. Но канабидиолът е незаконен в много други страни.

Според американската изпълнителна администрация по наркотиците (Drug Enforcement Administration - DEA) канабидиолът се класифицира като контролирано вещество в "списък 1" (най-рестриктивната категория, която се отнася за дроги, които не се използват медицински цели като LSD) и може да се продава само в щати, където употребата на канабис е законна.

Но се очакват промени в полза на канабидиола след скорошен преглед на Световната здравна организация. Той заключава, че канабидиолът "няма никакви ефекти, показващи някакъв потенциал за злоупотреба или зависимост", но "е доказан като ефективно лечение на епилепсията ... и може да бъде полезна терапия за редица други медицински състояния".

Правителството на Великобритания обяви на 19 юни, че ще преразгледа употребата на канабис за медицински цели.

Какви са доказателствата, че маслото от канабис може да помогне за лечение на епилепсия?

Вече има някои научни доказателства, че THC има потенциала да контролира конвулсиите, а неговото влияние върху мозъка дава надежди особено при детските епилепсии, които конвенционалните лекарства не успяват да контролират.

Две скорошни висококачествени рандомизирани и плацебо контролирани проучвания показват, че канабидиолът е ефективна терапия на синдрома на Lennox-Gastaut и синдрома на Dravet, тежки форми на епилепсия. Механизмът на действие не е известен, но може да се дължи на комбинация от ефекти, като потискане на активността на невроните и облекчаване на възпалението в мозъка.

Положението е по-малко ясно, когато става въпрос за употребата на търговските масла от канабис за контрол на припадъците, където доказателствата са предимно от слухове и маслата могат да съдържат различни концентрации на канабидиол и ТНС.

Има ли някакви лекарства за епилепсия, базирани на канабис, в момента на пазара?

Все още не. През април Американската администрация по храните и лекарствата препоръча одобрението на лекарство, наречено Epidiolex за синдром на Lennox-Gastaut и синдром на Dravet. Активната съставка е канабидиол, а окончателното одобрение се очаква в края на този месец.

Въпреки това е възможно лекарството да не е толкова ефективно, колкото канабисовото масло, съдържащо ТНС, коментира Нът.

Това е една от големите неизвестни.

"Важно е да се помни, че в момента има много малко научни доказателства в подкрепа на канабисовото масло, съдържащо както THC, така и канабидиол, за лечение на епилепсия", пишат в изявление, публикувано този месец от благотворителната организация Epilepsy Action.

Има ли канабисови лекарства за други медицински състояния?

Да. Една синтетична версия на THC, наречена Nabilone, се използва от 80-те години на миналия век за лечение на гаденето след химиотерапия и да облекчи състоянието на хората. Лекарство, наречено Sativex, също е одобрено за лечение на болките и спазмите, свързани с множествена склероза. То съдържа равна смес от THC и канабидиол, но не е подходяща за лечение на деца с епилепсия.

Параграф 22: Няма достатъчно доказателства за медицинските ползи на канабисовото масло, а изследванията са извън закона 

Все повече и повече производителите на медицинска марихуана започват да правят съмнителни и недоказани твърдения, важно е потребителите да имат достъп до точна информация. Но как ще стане това?

В момента в много страни (включително и в България) канабисът се третира според действащите закони наред с най-опасните наркотици.

За да се промени правния статут на канабиса и канабиноидите за медицински цели, трябва да се прегледат доказателствата за терапевтичната стойност на продуктите на основата на канабис.

Но положението напомня "Параграф 22".

"Не може да се покаже, че канабисът и продуктите на негова основа имат медицинска стойност поради ограниченията в медицинските изследвания". Ако канабисът се преместен в "списък 2", ще се присъедини към група вещества като морфин и диаморфин (хероин), които могат да бъдат предписвани от лекарите, ако има клинична нужда.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
17 ное 2019
Последни новини