Девети май-една дата две послания в СУ”Отец Паисий”

9-ти май - през 1945 г. тази дата слага край на най-голямата трагедия в историята на нашата планета и човечеството – Втората световна война. Прекъснати хиляди животи, ужаси и кръв, агресия, терор, зловещи и призрачни бесилки, крематориуми... Един ден, поставящ край на едно унищожение, започнало на 1 септември 1939 година. Заслугата е на световната демокрация, на антифашизма и антихитлеризма. С право този ден е избран и приет за Ден на победата. Победа, която струва на човечеството милиони, неизброими жертви и неизмерими страдания.

Днес паисиевци се вляха в редиците на Безсмъртния полк в Кърджали, поведени от Кмета на града - инж. Хасан Азис и Областния управител Никола Чанев. Ученически екип от прогимназиален етап с ръководители Теодора Богданова и Тони Кънчев участва в шествието и в церемонията пред паметните плочи на загиналите български воини във Втората световна война в антихитлеристката коалиция и пред монумента на Руския войн. И на двете паметни места, на колене и с едноминутно мълчание пред подвига на героите, учениците на СУ „Отец Паисий“ белязаха този ден с почит, преклонение и памет. И може би защото живеем в ново време, търсещо примери, пътища, места, които да събират в едно минало, настояще, но и да даряват смислено бъдеще, звучаха знаковата „Страна огромная“, химните на Република България и Европейския съюз.

С идеята да отдаваме почит към паметта на всички загинали по фронтовете на Втората световна война и жертвите на хитлерофашизма, но и да ги славим, да даваме обет, че ще ги помним, но и че ще се борим за демокрация и равноправие срещу всеки опит за разпалване на нова война, паисиевци отбелязаха и Деня на Европа.

Живеем във време със завоювани демократичните промени, шестващи из целия континент. България е приобщена към европейските структури и може би по тази причина Празникът на победата и Денят на Европа 9 май – не се побират в една обикновена дата.

Инициативата този ден да е и на ученическото самоуправление бе осъществена в гимназиалната образователна степен на СУ „Отец Паисий“. Всичко започна по установения ред – учебни часове, междучасия, текущи задачи, но ръководството на училището премина в ръцете на учащите. Всяка една длъжност – директор, заместник-директори, падагогическисъветници, охрана, медицинско лице, счетоводител, касиер се изпълняваше от учениците на СУ „Отец Паисий“. Директорът на училището - г-н Златко Атанасов - посрещна новия ръководен екип: Петър Буров (12 Б клас) - Директор - и Заместник-директори - Милица Гечева (12 Б клас), Светослав Карамуков (12 Б клас) и Йоана Павлова (9 В клас). Работният ден започна с разглеждането на подадени заявления от ученици, кандидатстващи за учители, и продължи с оперативка с новите преподаватели, проверка на отсъстващи, посещения на учебни часове, дисциплина и изпълнения на дежурства, разговори с ученици, родители и други учители по възникнали проблеми.

Равносметката: денят на самоуправлението позволи на учениците не само да демонстрират своите лидерски качества, организаторски умения, инициативност и самоконтрол при изпълнение на задълженията си, но и да обогатят своя социален опит, да докажат, че са знаещи, можещи, изпълнени с енергия и новаторски дух. Няма спор в положителния опит, емоцията, полезната информация за образователния процес и влизането в една различна от ежедневието роля, помагаща и на двете страни да разчупят рутината и да постигнат по-добро и градивно взаимодействие.

Всъщност 9 май провокира идея, която СУ "Отец Паисий" осъществи: Да творим положителни инициативи и да помним! Да прекланяме глава пред лицето на подвига и борбата, но и да пребъдем! Да не забравяме и да създаваме! Да бъдем заедно – еднакви и различни, но и да не спираме да търсим мира и доброто - днес, утре, всеки ден.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини