Ученици управляваха Ардино в инициативата „Мениджър за един ден“

Шестнадесет ученици заеха ръководни позиции в община Ардино. Инициативата е по повод 9-ти май- Ден на Европа и Ден на победата чрез „Мениджър за един ден“ – Ден на самоуправлението. Младите хора от клуба за дейности по интереси  „Аз общувам с Европа“ в СУ „Васил Левски“ заеха различни постове в общинската администрация и участваха в реална работна обстановка на администрацията

Преди да започнат работа, кметът на общината Ресми Мурад, запозна младите хора

с работата на ръководните органи в местната власт. В непринуден разговор и добро настроение младежите разбраха за отговорните задачи, пред които са изправени ежедневно председателят на Общинския съвет в Ардино, кметът и секретарят. 

По-късно дванадесетокласникът Александър Младенов „усети“ как се чувства кметът на общината Ресми Мурад и зае мястото му зад работното бюро. Изключително съм благодарен за гласуваното ми доверие и шансът да заема поста на кмет на Ардино, макар и за ден. Това е рядка възможност да получаваме ценни знания и опит от хората, които всеки ден се срещат с различни проблеми в  управлението на общината, заяви Александър Младенов. Първата му среща бе със селския управник на  Синчец Хълми Мустафа, който беше дошъл да поиска финансова помощ от общината за организирането на селския събор през юли. Ученикът (кмет) участва в подписването на договор за разделно събиране на отпадъците в общината. Договорът бе подписан с кооперация „Екосистем Кооп“, която поема ангажимент да извозва разделно събраните отпадъци на собствена сметка.

„Подобни инициативи са много хубави и трябва да бъдат по-чести“, заяви Ресми Мурад и препоръчи на младите хора да следват упорито мечтите си, да се учат добре и да вярват в своя успех.

Зам.-кметове за един ден станаха Димитрина Карамфилова и Любомир Димитров. Те бяха запознати със Стратегията за опазване на културното наследство, Програмата за развитие на туризма в общината и новата отворена схема за приемане на проекти по ОП „Региони в растеж“.

Председател на общинския съвет за един ден стана десетокласникът Милен Чолаков, а Екрем Хасан стана секретар на общината. Останалите ученици бяха разпределени в различни отдели и имаха възможността да покажат своите умения и самостоятелно да изпълнят поставените им задачи.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини